×
Friday, April 12, 2024

Von der Leyen: “kultura” bëhet pjesë e portofolit të Mariya Gabriel

December 6, 2019


Shtohet fjala ‘kulturë’ në titullin e portofolit të Inovacionit dhe Rinisë së Komisioneres Mariya Gabriel, e cila do të riemërtohet “Inovacioni, Kërkimi, Kultura, Edukimi dhe Rinia”. Pas javë pavendosmërie, Presidentja e zgjedhur e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, njoftoi më 27.11.2019 në fjalimin që dha për plenarin e Parlamentit në Strasburg, ku fati i Ekzekutivit të ri Evropian do të vendosej së shpejti, për vendosjen e fjalës ‘kulturë’.

Von der Leyen e motivoi vendimin duke u kujtuar eurodeputetëve se “kultura dhe arsimi janë ato që lidhin historinë tonë me të ardhmen tonë. Kjo është ajo që na bën unikë. Shpirti ynë, kultura jonë, larmia jonë, trashëgimia jonë ”. Një hap prapa nga presidenti i zgjedhur i cili mbërrin pas disa javësh presion nga disa shtete anëtare, përfshirë Italinë, për të rivendosur termin dhe për të vendosur kulturën në qendër të politikave evropiane.

Eshtë pikërisht nga Italia që Ministri për pasuritë kulturore dhe aktivitetet me delegim në turizëm, Dario Franceschini, ezaltohet, duke u shprehur se “ka kaluar linja italiane”. “Vendimi i Presidentit Ursula von der Leyen, të cilin e falënderoj për ndjeshmërinë dhe inteligjencën politike të saj – sqaron ministri – rikthen dinjitetin ndaj kulturës, duke riparuar kështu gabimin e bërë në mos sigurimin e një delegacioni specifik për një sektor themelor për Bashkimin Evropian. Kontinenti ynë është prodhuesi dhe konsumatori kryesor i përmbajtjeve kulturore dhe krijuese, një pjesë vendimtare e ekonomisë sonë dhe një shtyllë themelore e identitetit tonë kulturor “. Titullari i Ministrisë kishte ndërhyrë javën e kaluar në Këshillin Evropian të Kulturës duke propozuar të vendosej fjala ‘kulturë’ në portofolin e Komisioneres Gabriel dhe të merrej mbështetja e njëmbëdhjetë vendeve të tjera (Gjermani, Spanjë, Francë, Poloni, Slloveni, Greqi, Portugali, Sllovakia, Estonia, Hungaria dhe Qipro).

Për Franceschinin, tani është koha që “edhe në Evropë për të kaluar nga politikat mbrojtëse në politika të guximshme për të eksportuar përmbajtjen tonë dhe për të krijuar platforma evropiane. Në kontekstin global, dimensioni Evropian është minimumi për të patur forcë kontraktuale para shumëkombësheve të mëdha dhe gjigandëve të rrjetit “.

euronews.it

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments