×
Wednesday, March 22, 2023

BQE nën presion për shkak të rritjes së rendimenteve dhe inflacionit

March 4, 2021
Banka Qendrore Europiane pritet të organizojë një takim javën e ardhshme nën presionin për të shqyrtuar rritjen e planit të saj të nxitjes urgjente, pas një rritjeje të papritur të të ardhurave të bonove, që kërcënuan rritjen e kostove të huamarrjes dhe dëmtimin e rimëkëmbjes postpandemike të zonës euro.

Analistët presin që BQE të lërë normat e saj kryesore të interesit në nivele të ulëta rekord, duke mbajtur normën e saj të rifinancimit në zero, kur të takohet javën e ardhshme në Frankfurt.

Sidoqoftë, ata thonë se “rritja e fundit në rendimentet e obligacioneve mund të detyrojë BQE-në të konsiderojë rritjen e planit të saj të blerjes së bonove prej 1,85 trilionë eurosh (2,25 trilionë dollarë), që synon të frenojë kostot e huamarrjes dhe të nxisë një rimëkëmbje nga kriza e COVID-19.

“Ne presim që BQE të përparojë me blerjet e saj të planifikuara të aseteve dhe të dërgojë një mesazh të qartë të gatishmërisë së saj për të vepruar, në takimin e javës së ardhshme”, tha Carsten Brzeski, kreu global për Makroekonominë në ING Bank.

Një ndërlikim i mëtejshëm i detyrave me të cilat po përballet këshilli prej 25-anëtarësh i BQE-së ishte edhe një rritje e papritur e inflacionit vjetor, me +0,9 % në shkurt.

Kjo rritje, që solli fundin e pesë muajve rënie çmimesh, e shtyu inflacionin vjetor sërish drejt objektivit vjetor të BQE-së prej vetëm pak nën 2 %.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments