×
Thursday, October 6, 2022

Ukraina i jep Zvicrës mandatin e përfaqësimit në Rusi

August 11, 2022

Ukraina dëshiron që Zvicra të përfaqësojë interesat e saj në Rusi, pas ndërprerjes së marrëdhënieve diplomatike me Moskën.

”Negociatat për një mandat të tillë të fuqisë mbrojtëse kanë përfunduar”, njoftoi Ministria e Jashtme zvicerane.

“Që mandati i fuqisë mbrojtëse të hyjë në fuqi, Rusia ende duhet të japë pëlqimin e saj”, tha ajo.

Megjithatë, nëse kjo do të ndodhë, është e diskutueshme.

Ambasada ruse në Bernë i shkroi gazetës ”Tages-Anzeiger” se qeveria zvicerane nuk ishte më neutrale, pasi miratoi sanksionet e vendosura ndaj Rusisë.

Zvicra ka një traditë të gjatë për të vepruar si një fuqi mbrojtëse.

Fillimisht, ajo u kujdes për interesat e Mbretërisë së Bavarisë dhe Dukatit të Madh të Badenit në Francë gjatë Luftës Franko-Prusiane të 1870-71.

Si një fuqi mbrojtëse, është, për shembull, pika e kontaktit për shtetasit që jetojnë në vendin tjetër, por nuk kanë më një ambasadë vendase atje, nëse shteti i origjinës dhe shteti pritës kanë ndërprerë marrëdhëniet.

Nëse është e nevojshme, ajo gjithashtu mund të dërgojë dërgesa diplomatike dhe të veprojë si ndërmjetës në negociata.

Zvicra aktualisht ofron shërbime të tilla për disa vende.Comments are closed.