×
Thursday, September 23, 2021

Trudeau: Kanadaja nuk do ta njohë qeverinë talebane

August 17, 2021

Kanadaja nuk ka ndërmend të njohë një qeveri talebane, tha sot kryeministri kanadez, Justin Trudeau, ndërsa bashkësia ndërkombëtare po vë në dyshim marrëdhëniet e ardhshme me grupin islamik që ka marrë pushtetin në Afganistan.

“Kur ata ishin në pushtet 20 vjet më parë, Kanadaja nuk e njohu qeverinë e tyre. Ata përmbysën me forcë dhe zëvendësuan një qeveri të zgjedhur siç duhet dhe formuan një grup terrorist, sipas ligjit kanadez”, theksoi Trudeau.

SHBA deklaroi se do të njohë një qeveri të udhëhequr nga talebanët vetëm nëse këta të fundit respektojnë të drejtat e grave dhe refuzojnë terroristët.

Kryeministri britanik, Boris Johnson bëri thirrje për të organizuar një takim të udhëheqësve të G7-s për të “miratuar një qasje të unifikuar me Afganistanin”, veçanërisht në lidhje me njohjen e çdo qeverie të ardhshme.

Duke kujtuar se përparësia e menjëhershme iu dha operacioneve të evakuimit jashtë Afganistanit, Trudeau shtoi se talebanët duhet të “garantojnë qasje falas në aeroport”.

Qeveria kanadeze, kohët e fundit, deklaroi se ishte e gatshme të mirëpriste 20 000 refugjatë afganë, në kuadër të një programi të ri emigracioni.

Eunews.al

Comments are closed.