×
Sunday, April 2, 2023

The Economist: Shqipëria vendi me përmirësim më të ndjeshëm të demokracisë në Europën Lindore

February 3, 2021Shqipëria është vendi me rritjen më të ndjeshme të demokracisë në Europën Juglindore, sipas indeksit të demokracisë” për vitin 2020, të botuar nga revista prestigjoze The Economist . Sipas revistës në fjalë, Shqipëria ka njohur një përmirësim të ndjeshëm dhe ka arritur te marrë 6.08 pikë duke u kategorizuar kështu si ‘demokraci defektoze’ ndërkohë që më parë, sipas të njëjtës renditje, Shqipëria konsiderohej si një “regjim hibrid”. Ne kategorinë e ‘demokracive defektoze’ renditen edhe të gjitha shtetet anëtare të BE-së qe ndodhen në Europën Lindore si Hungaria,Çekia, Polonia etj… Shqipëria dhe Serbia janë te vetmet vende jo-anëtare te BE-ë qe janë renditur në këtë kategori.

Ky përmirësim nga ana e Shqipërisë vjen si rrjedhojë e disa faktorëve, përfshi këtu një rritje në nivelin e mbështetjes që i është dhënë demokracisë nga publiku. Qeveria po ashtu ka ndërmarrë një sërë reformash zgjedhore, të cilat i bëjnë ligjet elektorale të Shqipërisë të kenë të njëjtat standarde si ato të Bashkimit Evropian, ndërkohë që vendi përgatitet për fillimin e bisedimeve për anëtarësim.

Sipas The Economist, Shqipëria është vendi me rritjen më të ndjeshme të demokracisë në Europën Lindore, evidentuar kjo nga fakti që është i vetmi vend që ka pësuar ndryshim të kategorise. Po sipas këtij raporti, demokraci me defekte kategorizohen të gjitha vendet e Europës Lindore që janë anëtare të BE, plus Shqipërinë dhe Serbinë.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments