×
Thursday, January 28, 2021

Studimi: Të dhënat satelitore tregojnë se COVID-19 mund jetë perhapur më herët në Kinë

June 9, 2020

Në fund të verës që kaloi, një rritje e pazakontë e trafikut jashtë spitaleve të Wuhan-it, e kombinuar me një rritje të kërkimeve në internet për simptoma të ngjashme me koronaviruis, hedhin dyshime serioze se Covid-19 mund ta ketë goditur Kinën përpara vjeshtës, shkruan abc News.

Duke iu referuar këtyre fakteve, kjo datë është shumë më e hershme krahasuar me datat e spekuluara më parë.

Një studim i bërë nga Harvard Medical School, i drejtuar nga Dr. John Brownstein analizoi të dhënat nga pamjet e regjistruara nga 108 satelitë.

Ekipi në fjalë kanë vëzhguar një rritje dramatike të trafikut jashtë pesë spitaleve madhore në Wuhan nga fundi i verës së 2019.

Studiuesit thonë se vendet e parkingut filluan të populloheshin ndërsa e njëjta gjë po ndodhte edhe në spitale. Rezultatet tregonin se më 10 tetor 2019 në spitalin Tianyou në Wuhan ndodheshin të parkuara 285 makina. Pra, 67 për qind më shumë se 171 makinat e regjistruara në të njëjtën ditë, një vit më parë, raporton abcnews.al

Pasi u përhap në Kinë, koronavirusi u përhap me shpejtësi rreth e qark globit dhe më shumë se 7 milion persona në të gjithë botën rezultojnë të infektuar deri më tani.

Nga ana tjetër, që nga fillimi i pandemisë e deri më tani, si pasojë e Covid-19 kanë humbur jetën 406,776 persona.

Zyrtarët në Kinë nuk e njoftuan formalisht Organizatën Botërore të Shëndetësisë rreth sëmundjes së pazakontë deri më 31 dhjetor.

Kjo lëvizje e Kinës është kritikuar gjerësisht nga vendet e tjera të prekura, kryesisht nga SHBA-të. raporton abcnews.al

Origjina e një virusi të ri është kaq e vështirë për tu zbuluar, por shkencëtarët, ekspertët në të gjithë botën po garojnë për të zbuluar sekretet e patogjenit të njohur zyrtarisht si SARS-CoV2. Detyra për studiuesit është bërë shumë më e komplikuar nga refuzimi i qeverisë kineze për të bashkëpunuar plotësisht me autoritetet shëndetësore perëndimore dhe ndërkombëtare, thanë zyrtarë amerikanë dhe të OBSH.

“Mbulimi i raportimit fillestar të virusit nga qeveria kineze është vetëm një shembull i sfidave të paraqitura nga armiqësia e Partisë Komuniste Kineze ndaj transparencës,” tha një zëdhënës i Departamentit të Shtetit për ABC News. “Qeveria kineze ka një përgjegjësi të ndajë informacionin mbi virusin dhe të mbështesë vendet, pasi bota i përgjigjet COVID-19.”

Brownstein dhe ekipi i tij hulumtues përdorën imazhe satelitore në 2015 për të hetuar sesi sistemet e kujdesit shëndetësor mund të parashikonin shpërthime të sëmundjeve të ngjashme me gripin, raporton abcnews.al

“Ne më parë e përdorëm këtë metodë për të matur indirekt aktivitetin e sëmundjes duke monitoruar përdorimin e parkingut në një spital në Kili, Argjentinë dhe Meksikë,” tha studiuesi Elaine Nsoesie, një profesor global i shëndetësisë në Universitetin e Bostonit i cili punoi me Brownstein në të dy projektet. “Duke përdorur të dhënat, ne ishim në gjendje të parashikonim sëmundjet e  ngjashme me gripin gjatë disa viteve.”

Për atë studim, shkencëtarët rishikuan gati 3,000 imazhe satelitore nga 2010 deri në 2013, përsëri, duke matur trafikun e makinave në spitale. Ata arritën në përfundimin se pikat e trafikut përkojnë me një shpërthim sëmundjesh të ngjashme me gripin.

“Ne kemi nevojë për metoda të reja dhe inovative për parashikimin e sëmundjes,” tha profesoresha e epidemiologjisë Anne Rimoin, drejtoresha e Qendrës për Shëndetin Global dhe Emigrant në UCLA. “Në këtë rast specifik, të dhënat për ngjarje të tilla si rritja e trafikut spitalor mund të shërbejnë si tregues të hershëm që vijnë nga sëmundja. Imazhet satelitore me rezolucion të lartë mund të jenë jashtëzakonisht të dobishme për të kuptuar përhapjen e sëmundjes dhe zbatimin e masave të kontrollit.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për