×
Thursday, June 1, 2023

Studimi: Në Itali, COVID-19 i pranishëm në ujërat e zeza që prej dhjetorit 2019

June 21, 2020Koronavirusi i ri ka qenë i pranishëm në ujërat e zeza të Milanos dhe Torinos, në veri të Italisë, që prej dhjetorit 2019, dy muaj para se të regjistrohej zyrtarisht i sëmuri i parë në vend, thekson një studim i Istitutit të Lartë të Shëndetësisë (ISS). “Studimi bazohet në ekzaminimin 40 kampionëve të marrë nga impiantet e trajtimit të ujërave të zeza në Italinë veriore mes tetorit 2019 dhe shkurtit 2020.

Rezultatet, të konrmuara nga dy laboratorët të ndryshëm, konrmuan praninë e RNA-së (acid ribonukleik, element thelbësor i një virusi/ shën.i përkth.) të SARS-Cov-2 në kampionët e marrë në Milano dhe Torino më 18 dhjetor 2019”, sipas një komunikate të ISS. Gjurmë identike u gjendën gjithashtu në ujërat e zeza në Bolonja më 29 janar 2020, ndërkohë që rastet e para zyrtare të koronavirusit u njoftuan më 20 shkurt, në qytetin e vogël të Codognos, jo shumë larg Milanos.

“Ky studim mund të ndihmojë për të kuptuar llimin e qarkullimit të virusit në Itali dhe ofron informacion të qëndrueshëm në krahasim me analizat e kryera në Francë në mostrat e pacientëve të shtruar në spital, të cilët identikuan një rast pozitiv me SARS-CoV-2 (.. .)  në dhjetor 2019 “, thuhet në komunikatën e ISS. Kjo i shtohet provave nga vende të tjera se virusi mund të ketë qarkulluar shumë më herët nga sa mendohet.

Zyrtarët kinezë konrmuan rastet e para në fund të dhjetorit. Rasti i parë i konrmuar në Itali ishte në mes të shkurtit. Instituti citon gjithashtu një studim spanjoll që identikoi RNA-në e këtij virusi në ujërat e zeza të Barcelonës të mbledhura në mes të janarit, rreth 40 ditë para njoftimit të rastit të parë në Spanjë.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments