×
E diel, 25 Tetor, 2020

Studimi i Komisionit Evropian/ Në 2070 europianët do të përbëjnë 4% të popullsisë botërore ndërsa afrikanët 32%

22 Qershor, 2020

Në vitin 2070, popullsia afrikane do të jetë tetë herë më e lartë se ajo evropiane, numri i të cilëve është i dënuar në stanjacion për shkak të nivelit të ulët të lindjeve. Kjo është ajo që del nga rezultatet e raportit të parë për ndikimin e ndryshimeve demografike, të paraqitur para pak ditësh nga Komisioni Evropian. Kriza e fundit e koronavirusit “ka nxjerrë në pah shumë dobësi, disa prej të cilave kanë të bëjnë me ndryshimet e thella demografike që prekin tashmë shoqëritë dhe komunitetet tona në të gjithë Evropën”, shpjegoi Dubravka Suica, nënkryetare e ekzekutivit Evropian. Ndër prioritetet e punës të përcaktuara nga kreu i Komisionit për Demografi është edhe “hyrja në shërbime, ndihmë afërsie dhe madje edhe vetmia“, një fenomen që prek kryesisht popullatën e moshuar, e cila po rritet me shpejtësi në të gjithë kontinentin.

Popullsia e Evropës plaket dhe nuk rritet në numër kryesisht sepse familjet kanë më pak fëmijë. Fenomeni i njohur në Itali tani përfshin tërë Kontinentin e Vjetër, pasi që nga vitet ’60 deri në mesin e viteve ’90, numri mesatar i shtatëzënive në Evropë u ul kudo për t’u stabilizuar në dekadat në vijim. Në 2018, niveli i lindjes ishte 1.55 fëmijë për grua. Kjo vlerë është më e ulët se vlera 2.1 duke marrë parasysh nivelin e kërkuar për të mbajtur numrat e popullsisë konstant në mungesë të migrimit. “Pothuajse asnjë rajon në Evropë – lexon raporti – nuk ka një normë në këtë nivel, me disa rajone që regjistrojnë një normë më të ulët se 1.25”. “Ky është rasti, për shembull, në veri-perëndim të gadishullit Iberik, në jug-lindje të Italisë dhe në Sardenjë dhe në disa pjesë të Greqisë”, shpjegon Komisioni. Nga ana tjetër, mosha mesatare e nënave është rritur, nga 2001 në 2018, nga 29 vjet në 30.8 vjet.

Plakja mesatare e popullsisë, përveç shkallës së ulët të lindjeve, është për shkak të rritjes së jetëgjatësisë “rritur për rreth 10 vjet për burrat dhe gratë në pesë dekadat e fundit”. “Pandemia” – shkruan Komisioni – theksoi dobësitë e një popullate në plakje, por besohet se ndoshta nuk ka ndryshuar këtë prirje të përgjithshme pozitive në jetëgjatësinë “. Në 2070, jetëgjatësia gjatë lindjes në BE pritet të arrijë 86.1 vjet për burrat, krahasuar me 78.2 aktuale. Pritshmëria e grave pritet të arrijë në 90.3 vjet, krahasuar me 83.7 të llogaritur në 2018. Sa i përket jetëgjatësisë, Italia dhe Spanja përbëjnë vendet me mesataret tashmë stabël më të larta se 83 vjec

Në vitin 1960, popullsia e 27 shteteve që tani bëjnë pjesë në BE përfaqësonte rreth 12% të popullsisë botërore. Një raport që tani ka rënë në rreth 6% dhe “pritet të bjerë nën 4% deri në vitin 2070”, shpjegojnë zyrtarët e BE. Zhvillimi tjetër i dukshëm është “rritja e përqindjes së Afrikës në popullatën botërore: do të rritet nga 9% në 32%, ndërsa përqindja e popullsisë aziatike do të ulet pak”.

Pjesa evropiane e Prodhimit të Brendshëm Bruto globale po bie gjithashtu. Në vitin 2004, Evropa përfaqësonte 18.3% të pasurisë botërore, një përqindje që tashmë ka rënë në 14.3% në 2018. ”, shkruhet në raport. “Shtetet Anëtare do të bëhen aktorë më të vegjël ekonomikë, por kolektivisht BE do të vazhdojë të jetë një aktor i rëndësishëm ekonomik, politik dhe diplomatik”, siguron Komisioni.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për