×
Thursday, June 1, 2023

Steinmeier i premton mbështetje Rumanisë për t’u bashkuar me Shengenin

May 24, 2023Presidenti gjerman Frank-Walter Steinmeier i ka premtuar Rumanisë mbështetje të mëtejshme nga Gjermania në përpjekjen e saj për t’iu bashkuar zonës evropiane të Shengenit të udhëtimit pa viza pa kontrolle kufitare.

“Ne kemi qenë prej kohësh të mendimit se Rumania i përket zonës Shengen”, theksoi Steinmeier në Bukuresht të mërkurën pas bisedimeve me presidentin rumun Klaus Iohannis.

Steinmeier tha se ”Gjermania do të vazhdojë të përpiqet të bindë anëtarët e bllokut Shengen se ata ende po bllokojnë pranimin e Rumanisë”.

Rumania është anëtare e Bashkimit Evropian dhe e aleancës ushtarake perëndimore të NATO-s, por nuk është lejuar të hyjë në zonën Shengen, një zonë që lejon lëvizjen përtej kufijve në pjesën më të madhe të Evropës pa kontrolle të pasaportave.

Iohannis falënderoi Steinmeier për “mbështetjen e fortë dhe aktive” të Gjermanisë për anëtarësimin, gjë që kërkon unanimitet në Këshillin Evropian. Comments are closed.