×
Sunday, June 4, 2023

SHBA dhe Kanadaja marrëveshje për refuzimin e azilkërkuesve

March 24, 2023SHBA dhe Kanadaja kanë arritur një marrëveshje për të refuzuar azilkërkuesit në pikat kufitare jozyrtare, sipas BBC.

Presidenti amerikan Joe Biden dhe kryeministri kanadez Justin Trudeau do ta shpallin sot paktin gjatë vizitës së Biden në Otava.

Marrëveshja pritet të lejojë zyrtarët në të dy anët e kufirit të kthejnë azilkërkues të tillë që shkojnë në të dy drejtimet.

Pala amerikane ka parë gjithashtu një rritje të kalimeve të emigrantëve atje nga Kanadaja.

Masa është pjesë e përpjekjeve për të kufizuar fluksin e emigrantëve në Roxham Road, një vendkalim jozyrtar midis shtetit të Nju Jorkut dhe provincës së Kebekut.

”Si pjesë e marrëveshjes, Kanadaja do të krijojë një program të ri refugjatësh për 15 000 migrantë që ikin nga persekutimi dhe dhuna në Amerikën Jugore dhe Qendrore”, thanë zyrtarë të paidentifikuar amerikanë për CBS News, partneri amerikan i BBC-së.

Marrëveshja është një amendament i Marrëveshjes së Vendit të Tretë të Sigurt të të dy palëve të vitit 2004, e cila kërkon që migrantët të bëjnë një kërkesë për azil në vendin e parë “të sigurt” që arrijnë, pavarësisht nëse është SHBA apo Kanada.

Marrëveshja e re do të mbyllte një boshllëk në Marrëveshjen e Vendit të Tretë të Sigurt që e pengonte Kanadanë të largonte ata që kalonin kufirin në pikat e kalimit jozyrtar.

Zbrazëtia kishte bërë që emigrantët të hynin në Kanada nga vende si rruga Roxham.

Negociatat për marrëveshjen e re të kufirit SHBA-Kanada kishin ngecur për muaj të tërë, sipas raporteve. Zyrtarët amerikanë thuhet se nuk donin të ripërpunonin marrëveshjen, pasi vendi ishte zhytur në krizën e tij të emigrantëve në kufirin SHBA-Meksikë.

Administrata e zotit Biden ka propozuar gjithashtu të godasë azilkërkuesit në kufirin jugor të SHBA-së me Meksikën, duke e bërë më të vështirë për migrantët të kërkojnë azil pasi të hiqen kontrollet kufitare Covid-19 në maj.

Marrëveshja e re SHBA-Kanada mund të hyjë në fuqi shpejt pasi nuk kërkon miratimin e Kongresit amerikan.Comments are closed.