×
Tuesday, March 21, 2023

Scholz: Nuk shoh rrezik për një krizë të re financiare në Evropë

March 18, 2023
Ndërhyrja e fortë e qeverive në të dy anët e Atlantikut nuk ka arritur të qetësojë tregjet e shqetësuara, pas trazirave në industrinë bankare, por kancelari gjerman Olaf Scholz nuk beson se Evropa po shkon drejt një krize.

“Unë nuk e shoh atë rrezik”, tha kancelari, në një artikull të botuar nga gazeta gjermane e biznesit ”Handelsblatt”.

Pavarësisht nga shumë miliarda në mbështetje nga rregullatorët zviceranë, banka kryesore ”Credit Suisse” u vu nën presion t’u rifutur sërish në bursë.

Mbikëqyrësit bankarë në Bankën Qendrore Evropiane kanë planifikuar të merren me problemet në një takim të dytë të posaçëm këtë javë.

BQE ka theksuar më parë se “sektori bankar i zonës së euros është elastik dhe pozicionet e kapitalit dhe likuiditetit janë të shëndosha”.

Scholz nuk pret ndonjë pasojë për kursimtarët gjermanë pas falimentimit të ”Silicon Valley Bank” (SVB), e cila filloi ”tërmetin” bankar javën e kaluar, pasuar disa ditë më vonë nga trazirat që rrethuan edhe ”Credit Suisse”.

”Depozitat janë të sigurta”, tha ai për ”Handelsblatt”.

””Ne jetojmë në një kohë krejtësisht të ndryshme,” i tha ai gazetës, duke iu referuar krahasimeve me krizën financiare të vitit 2008.

Paketa masive e mbështetjes së bankës qendrore zvicerane për ”Credit Suisse” u pasua të enjten nga një ndihmë e koordinuar e një tjetër institucioni financiar pengues në SHBA, këtë herë një bankë tjetër rajonale, ”First Republic”.

Përballë shqetësimeve të likuiditetit dhe humbjeve të mëdha të tregut të aksioneve, ”First Republic” po merr një injeksion total prej 30 miliardë dollarësh nga ”shtëpitë” më të mëdha të parave në SHBA, përfshirë ”JPMorgan Chase”, ”Citigroup”, ”Bank of America” dhe ”Wells Fargo”Comments are closed.