×
Monday, November 29, 2021

Santos: Shqipëria plotësoi të gjitha kriteret për nisjen e negociatave të anëtarësimit

November 10, 2021

Pas një misioni faktmbledhës treditor në Shqipëri, raportuesja e përhershme e Parlamentit Evropian, eurodeputetja Isabel Santos, theksoi se vendi i plotësoi të gjitha kriteret dhe bëri gjithçka që iu kërkua, për të nisur negociatat e anëtarësimit me Bashkimi Evropian, shkruhet në faqen e internetit socialistsanddemocrats.eu.

Santos u bëri thirrje vendeve anëtare që më në fund të planifikojnë Konferencën e parë Ndërqeveritare (IGC).

Në të njëjtën kohë, ajo këmbënguli se që përpjekjet për zgjerim të jenë të suksesshme, dialogu dhe bashkëpunimi mes shumicës shqiptare dhe opozitës duhet të mbizotërojë ndaj mosmarrëveshjeve politike.

Në Tiranë, Santos u takua edhe me presidentin Ilir Meta, kryeministrin Edi Rama, kryetaren e parlamentit Lindita Nikolla, drejtues të grupeve politike në Parlament si dhe përfaqësues të OJQ-ve, komunitetin mediatik, studentë dhe akademikë.

Santos vizitoi gjithashtu disa nga projektet e shumta që Bashkimi Europian financon në vend, si Laboratori Multimedial i Universitetit të Durrësit.

“Më bën vërtet përshtypje cilësia e projekteve të shumta që Bashkimi Evropian financon në Shqipëri. Jo vetëm me fondet e paraanëtarësimit, që vazhdojnë të ndahen, por edhe me ndihmën e posaçme për rikuperimin nga tërmeti, ne tani po shohim shumë investime të ndryshme duke përfshirë shkolla shumë cilësore, të cilat janë rindërtuar me ndihmën evropiane. Ata janë prova e vërtetë që BE-ja është tashmë në Shqipëri dhe se integrimi i popullit shqiptar në BE bëhet çdo ditë falë kësaj pune’’, tha ajo.

“Parlamenti Europian ka qenë shumë i qartë për një kohë të gjatë, duke pranuar progresin e bërë nga Shqipëria dhe duke deklaruar vazhdimisht se Shqipëria është e gatshme të ecë përpara në progresin e saj të anëtarësimit. Raporti i Komisionit Evropian të muajit të kaluar konfirmoi se vendi ka përfunduar të gjithë hapat e nevojshëm për të nisur bisedimet e pranimit. Këshilli duhet të mbajë Konferencën e parë Ndërqeveritare pa vonesa të mëtejshme”, nënvizoi Santos.

“Unë besoj se kjo do të angazhonte më tej aktorët e ndryshëm politikë të Shqipërisë për të përballuar sfidat e mbetura së bashku dhe për të qenë të suksesshëm në përpjekjet e tyre për t’u bërë anëtare e BE-së. Kjo është arsyeja pse jam i kënaqur të shoh që pas zgjedhjeve parlamenti ishte në gjendje të rifillojë punën e tij dhe dialogun demokratik mes mazhorancës dhe opozitës’’, shtoi ajo.

‘’Ky dialog politik është thelbësor për reformën në drejtësi dhe vazhdimin e procesit të kontrollit të të gjithë gjyqtarëve dhe prokurorëve.E njëjta gjë vlen edhe për diskutimet për reformën zgjedhore, në përputhje me rekomandimet e OSBE/ODIHR”, theksoi në deklaratën e saj raportuesja e parlamentit evropian.

Eunews.al

Comments are closed.