×
Sunday, August 7, 2022

Rrugëtim në ngritje i kapitalizmit dixhital

August 5, 2021

Rrugëtimi në ngritje i kap italizmit dixhital nuk ndalet. Tashmë dixhitalizimi i ekonomisë duket se është pothuajse i kudondodhur. Revolucioni i katërt industrial, ai teknologjik, po ndodh. Parashikimet aktuale dëshmojnë se mikrorobotët e ndërlidhur do të hyjnë pothuajse në çdo sferë të punës së njerëzve dhe jetës private (interneti i gjërave), proceset e prodhimit supozohet të bëhen gjithnjë e më efikase përmes zbatimit të teknologjisë së informacionit dhe komunikimit (TIK) dhe produkteve inteligjente dhe shërbimet pritet ta bëjnë jetën e konsumatorëve më të larmishme, më të përshtatshme dhe të këndshme.

Duket se në ekonominë globale dy vizione të ndryshme të transformimit ekonomik po riformojnë botën, ndërsa dixhitalizimi po revolucionarizon biznesin. 

Njëherësh, sot në mendimin ekonomik global po zhvillohet një debat i gjallë për këtë shndërrim që po sjell dixhitalizimi, por edhe për rreziqet e procesit të dixhitalizimit.

Dilema dhe pyetje të ndryshme. A do të bëjnë robotët punët e shumicës së njerëzve në të ardhmen e afërt, duke çuar në një rritje të pabarazisë sociale? A po ulin në mënyrë sistematike modelet e biznesit në platformë, duke vënë në rrezik një pjesë të madhe të punësimit të klasës së mesme? A do të ngjajë e ardhmja e afërt me një botë ku informacioni nuk i çliron njerëzit nga shtypja, por arrin t’i integrojë ata në rrjete gjithnjë e më të ngushta të konsumit, në të cilat “Google” dhe amazonat e botës dinë çdo dëshirë tuaj dhe premtojnë t’i përmbushin ato para se të dini se çfarë ju dëshironi për to?

CILAT JANE TE REJAT NE LIDHJE ME DIXHITALIZIMIN?

Në ekonomitë shumë të zhvilluara dixhitalizimi ka vazhduar tashmë për disa dekada. Që nga vitet 1960, TIK ka transformuar në mënyrë të konsiderueshme punën e zyrës, ashtu edhe atë të prodhimit.

Kompjuteri personal u bë një forcë dominuese në punën e jakave të bardha në a 1980-ën dhe 1990-ën.

Globalizimi ekonomik – ngritja e zinxhirëve ndërkombëtarë të vlerës dhe proceset e prodhimit – u bë i mundur vetëm përmes përdorimit intensiv të teknologjive të rrjetit dixhital.

Në të dyja rastet, TIK-u u përdor kryesisht për të rritur produktivitetin, duke racionalizuar punën.

Sidoqoftë, afërsisht që nga fillimi i mijëvjeçarit të ri, korporatat gjigante të ekonomisë dixhitale si Google, Amazon, Apple, Microsoft ose Facebook kanë zhvilluar modele të reja biznesi, të cilat nuk merren kryesisht me racionalizimin e prodhimit, por synojnë të intensifikojnë konsumin.

Ristrukturimi i shitjeve, shpërndarjes dhe reklamave është thelbi i transformimit të fundit dixhital.

Për shembull, telefonat inteligjentë që kemi me vete gjatë gjithë ditës janë, nga pikëpamja ekonomike, “depo” (magazinë) në xhepat tanë.

Konsumatorët mund të blejnë mallra duke përdorur aplikacione për dyqane me pakicë ose dyqane aplikacionesh pa kaluar asnjë kohë në qendrat tregtare. Kjo supozohet se do të rrisë efikasitetin e konsumit, pasi njerëzit që përndryshe do të kishin mungesë kohe për blerje, tani mund të blejnë gjithçka që u nevojitet, kudo që janë. Megjithatë, rrjetet e konsumit dixhital janë vetëm një alternativë e vërtetë për “dyqanet e palëvizshme të shitjes me pakicë” nëse njerëzit mund të kenë akses në blerjet e tyre pak a shumë menjëherë. Kjo është arsyeja pse “amazonat e botës” kanë bërë një përpjekje të madhe për të racionalizuar sistemet e tyre të shpërndarjes (nga porositja për të furnizuar në depo deri në shpërndarje) dhe pse ata janë të fiksuar me idenë e dorëzimit në të njëjtën ditë. Dyqanet e aplikacioneve të Google ose Apple, nga ana tjetër, janë sisteme të reja për shpërndarjen efikase të produkteve dixhitale, në të cilat mund të përdorni menjëherë pas blerjes kudo, pa vonesë në pajisjen tuaj celular (mos harroni kur duhej të shkonit në dyqane dhe të blini CD për të marrë një softuer të ri).

E lidhur ngushtë me racionalizimin e shitjeve dhe shpërndarjes është transformimi i reklamave, përkatësisht ngritja e metodave për shënjestrimin e konsumatorëve individualë.

Afërsisht që nga vitet 1970 tregjet e konsumit për produktet e standardizuara në ekonomitë më të zhvilluara janë bërë gjithnjë e më të ngopura, duke ulur fitimet e prodhuesve masivë. Zgjidhja e këtij problemi supozohej të ishte individualizimi i prodhimit. Në ditët e sotme, kur blini një makinë të re ose këpucë për vrapim (atlete), mund të përshtatni pothuajse çdo detaj, nga ngjyra e kornizave të dritareve dhe tabanëve të këpucëve në materialin e sipërm të atlete ose veshjet e makinës tuaj. Asnjë produkt supozohet të mos jetë i barabartë, duke u ofruar konsumatorëve më shumë mundësi për të shënuar dallimin shoqëror. Sidoqoftë, për të shitur gjithnjë e më shumë produkte të individualizuara, kompanitë duhet të jenë në gjendje të përdorin drejtpërdrejt një numër në rritje të grupeve specifike të konsumatorëve me reklamë – një shërbim që kompani si Google ose Facebook, të cilat fitojnë rreth 95 për qind të të ardhurave të tyre nga reklamat, e kanë përsosur dukshëm në këto kohët e fundit.

Racionalizimi i konsumit synon të krijojë mënyra më efikase për konsumatorët për të hyrë në mallra që përndryshe nuk do t’i blinin.

Edhe pse ka pasur paraardhës historik të këtyre mënyrave të racionalizimit të konsumit (dyqani i madh, për shembull), zbatimi i teknologjive të reja në biznese zakonisht përqendrohej në rritjen e produktivitetit të punës sesa në konsum. Cilësia dhe intensiteti i dinamikës aktuale e bën atë unike në historinë e biznesit.

Rritja e konsumit dhe vërtet krijimi i kërkesës së re përmes teknologjisë dixhitale është premtimi i nënkuptuar i kapitalizmit dixhital.

DY VIZIONE TE KAPITALIZIMIT DIXHITAL

Deri më tani, kompanitë e Silicon Valley kanë vendosur ritmin e transformimit dixhital. Jo vetëm që kompanitë kryesore të kapitalizmit dixhital janë të gjitha nga Zona e Gjirit, ose si Amazon (me zyrën e saj kryesore në Seattle) nga vende të tjera në Bregun Perëndimor Amerikan. Silicon Valley është bërë një ekosistem dinamik për kompanitë fillestare që ndjekin drejtimin e gjigantëve dixhitalë dhe vetë ndonjëherë janë bërë lojtarët kryesorë ekonomikë. Kjo është për shkak të një mjedisi unik ekonomik, në të cilin sasi të mëdha kapitali përmbushin një ideologji specifike të inovacionit, sipërmarrësve që marrin përsipër rreziqet dhe një force pune teknologjikisht shumë të aftë.

Rritja e kompanive si Airbnb (vlerësuar në 30 miliardë dollarë) ose Uber (66 miliardë dollarë) në vitet e fundit ka qenë e mundur vetëm për shkak të shumave të mëdha të kapitalit sipërmarrës, i cili është forma mbizotëruese që kapitali i investimeve merr në ekonominë dixhitale të Bay Area. Kapitali sipërmarrës në botën e fillimit ka zhvilluar një logjikë specifike ekonomike të vetën. Sipas asaj që është bërë mençuri konvencionale në këtë fushë, nëntë në dhjetë fillestarë dështojnë para se të krijojnë ndonjë të ardhur. Për kapitalistët e sipërmarrjeve kjo do të thotë që një në dhjetë investime duhet të krijojë të ardhura që tejkalojnë humbjet e nëntë të tjerave. Që kjo të jetë e mundur, një fillestar duhet të bëhet një superyll i vërtetë që dominon një treg fitimprurës.

Termi operativ për këtë lloj procesi është risi përçarëse.

Një kompani e re zhvillon një produkt që ndryshon rrënjësisht rregullat e lojës dhe pushton një treg të tërë: një motor kërkimi revolucionarizon qasjen në informacion (Google), një pajisje e re mobile dixhitale përdoret për një pjesë të madhe të operacioneve të bëra më parë me kompjuterë personalë ose laptopë (iPhone), një platformë dixhitale lidh klientët me individë që ofrojnë shërbime shoferi në automjetet e tyre private, duke prerë kompanitë tradicionale të taksive (Uber).

Shumica e inovacioneve përçarëse që janë shfaqur vitet e fundit marrin formën organizative të platformave dixhitale. Platformat dixhitale janë përshkruar si tregje të dyanshme që krijojnë vlerë duke lidhur ofertën dhe kërkesën.

Platforma të tilla sjellin efekte të rrjetit, që do të thotë se ato bëhen më të dobishme për klientët ndërsa anëtarët e tjerë bashkohen. Prandaj, platformat e suksesshme kanë një tendencë të bëhen pothuajse monopole. Këto platforma zakonisht janë tregje në pronësi private.

Sapo një kompani të mbizotërojë, ose më saktë, të ketë një treg, klientët e saj supozohet të bëhen aq të varur prej saj sa që firma mund të vendosë marzhet e saj pak a shumë si të dojë. Kjo është arsyeja pse platformat dixhitale zakonisht përpiqen të rriten me çdo kusht.

Modeli i platformës së kapitalizmit dixhital të stilit Silicon Valley vjen, natyrisht, me një çmim shoqëror. Ka pasur shumë debate rreth rritjes së pabarazisë sociale në Zonën e Gjirit. Një klasë ekspertësh shumë të aftë teknologjikë qartë përfiton nga bumi i ekonomisë dixhitale. Sidoqoftë, një pjesë e madhe e popullsisë është lënë jashtë. Për më tepër, duket se suksesi i shumë platformave dixhitale bazohet në polarizimin shoqëror dhe zhvlerësimin e vendeve të caktuara të klasës së mesme. Nga njëra anë, platformat zakonisht kanë një bërthamë shumë të vogël të personelit të rregullt me punë të denjë, shumë të paguar, por edhe periferitë e mëdha me njerëz që jetojnë nga platforma, edhe pse ata nuk punojnë zyrtarisht për të. Shoferët e Uber-it ose njerëzit që ofrojnë punën e tyre përmes platformave të burimeve njerëzore janë të vetëpunësuar. Para se këto platforma të implementoheshin në fushën e tyre përkatëse të punës, punët e tyre shpesh gjendeshin në degë shumë të rregulluara (si biznesi i taksive) dhe në organizata të mëdha që kishin mekanizma specifikë për përfaqësimin e interesave të punonjësve.

Sidoqoftë, kohët e fundit, një vizion i dytë i kapitalizmit dixhital duket se po merr formë. Në Gjermani, një koalicion i madh i korporatave, institucioneve kërkimore të financuara publikisht dhe privatisht, dhe sindikatave të punës ka miratuar termin “Industry 4.0” për të etiketuar dixhitalizimin e kompleksit industrial të vendit.

Industria 4.0 u referohet përdorimeve mjaft tradicionale të teknologjisë dixhitale për automatizimin në prodhim dhe implementimit të shërbimeve dixhitale më të zhvilluara kohët e fundit në prodhim, të tilla si shërbimet e softuerit të bazuar në re, mjete të reja për integrimin e konsumatorëve në procesin e prodhimit, ose aplikacione të reja për produkte tradicionale, për shembull, programet e ndarjes së makinave të BMW ose Daimler.

Kapitali sipërmarrës sesa kapitali i prodhimit është forca lëvizëse e këtyre zhvillimeve. Kjo duket se nënkupton një dinamikë të inovacionit dixhital që përfshin ndryshime në rritje në modelet tradicionale të biznesit në vend të përçarjes rrënjësore. 

Tregu i rëndësishëm (në zhvillim) për shërbimet e lëvizjes është një shembull i mirë i këtij lloji të procesit dhe koalicioneve themelore shoqërore me të cilat është i lidhur. Uber kurrë nuk u bë një forcë e madhe në tregun gjerman, pavarësisht nga investimet e saj masive. Gjykatat gjermane vendosën në 2015-ën që UberPop (aplikacioni që lidhte klientët me shoferë privatë, të palicencuar) shkelte ligjin gjerman, një vendim që është konfirmuar ndërkohë nga gjykatat në disa nivele juridiksioni. Në të njëjtën kohë, Daimler me aplikacionin e saj “mytaxi” u bë udhëheqësi i tregut në Gjermani për lidhjen me taksi të rregullta, të licencuara dhe të dy, Daimler dhe BMW, kanë zgjeruar degët e tyre të ndarjes së makinave. Këto modele biznesi jo vetëm që ruajnë rregulloret specifike të tregut, si në biznesin e taksive, në vend që të krijojnë varësi radikale të tregut për punëtorët. Ata gjithashtu duket se kanë potencialin për të mbajtur vende të reja pune në degët dixhitale të kompanive afër thelbit të tyre shumë të rregulluar, duke anashkaluar kështu llojin e dumping-ut të pagave dhe zhvillimet e polarizimit që kanë qenë tipike për platformat e stilit Silicon-Valley.

Në vend të konkurrencës gjithçka ose asgjë për dominimin e tregut, korporatat madje ndonjëherë kanë bashkuar forcat, për shembull, kështu, kur Audi, Daimler dhe BMW së bashku blenë ofruesin e hartave nga Nokia në 2015-ën. Në këtë mënyrë u ofrua një teknologji që është thelbësore për zhvillimin e ngasjes autonome. Në të ardhmen shërbimet e tyre supozohet të mbeten të disponueshme për kompani të tjera, ashtu si shërbimi Google Maps i Google. Në këtë rast, bashkimi me konkurrentët është pjesë e një strategjie për të krijuar standarde të reja për industrinë globale dhe për të ruajtur kontrollin mbi përbërësit e softuerit së bashku me prodhuesit, në vend që t’ia dorëzojmë këtë fushë fitimprurëse biznesit gjigantëve të internetit. Ndërsa kapitalizmi dixhital deri më tani ka të bëjë me rritjen e ndërmjetësve (platformat dixhitale) që synojnë kryesisht të racionalizojnë konsumin dhe duket se nxisin polarizimin shoqëror, “Industria 4.0” duket se adreson qëndrueshmërinë e prodhuesve tradicionalë dhe se si ata mund të integrojnë logjikën e platformave dixhitale në modelet ekzistuese të biznesit. E ardhmja do të tregojë se në cilën mënyrë do të shkojë kapitalizmi dixhital.

Eunews.alComments are closed.