×
Thursday, July 16, 2020

Reforma Zgjedhore/ Eurodeputetët: Zbatimi i marrëveshjes së 5 qershorit, i nevojshëm para fillimit të negociatave

July 16, 2020

Kryetari i Komisionit për Punët e Jashtme, David McAllister (EPP, DE), Raportuesja e Përhershme për Shqipërinë, Isabel Santos (S&D, PT) dhe kryetari i Delegacionit të Parlamentit për Shqipërinë, Manolis Kefalogiannis (EPP, EL), përmes një deklarate të përbashkët kërkuan nga Parlamenti i Shqipërisë do të miratojë me shpejtësi marrëveshjen e 5 qershorit për Reformën Zgjedhore.

“Ne presim që shumica parlamentare të miratojë ndryshimet e nevojshme pa dëmtuar konsensusin e arritur midis qeverisë dhe opozitës më 5 qershor. Çdo modifikim i marrëveshjes pa arritur një konsensus me të gjitha partitë politike mund të rrezikojë thirrjen e konferencës së parë për negociatat e anëtarësimit dhe, për këtë arsye, të ngadalësojë procesin e integrimit europian”, thuhet në këtë deklaratë.

Europarlamentarët nënvizojnë se “çdo vend është i lirë të vendosë dhe të përmirësojë sistemin e tij zgjedhor sipas kontekstit kombëtar dhe konsensusit”.

“Sidoqoftë, praktikat më të mira ndërkombëtare rekomandojnë që çdo ndryshim në sistemin zgjedhor duhet të bëhet në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe transparente duke filluar të paktën një vit para zgjedhjeve të ardhshme të planifikuara. Ne besojmë se Shqipëria do t’i respektojë këto rekomandime dhe do të punojë më tej drejt arritjes së rezultateve të qëndrueshme në fushat kryesore të reformës”, vijon deklarata.

“Parlamenti Europian është i përkushtuar të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj të integrimit europian dhe është i gatshëm të punojë me Parlamentin shqiptar në lehtësimin e dialogut dhe ndërtimin e konsensusit mbi reformat thelbësore në fushat e demokracisë, sundimit të ligjit dhe përgjegjshmërisë që janë të domosdoshme për të ardhmen në BE të vendit”, përfundon deklarata.

Shqipëria paraqiti kërkesën për anëtarësim në 2009 dhe iu dha statusi i kandidatit në vitin 2014. Këshilli vendosi të hap negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut më 25 mars 2020, pas propozimeve të Komisionit për një metodologji të rishikuar të zgjerimit.

Në qershor të vitit 2020, Komisioni paraqiti projektkornizat e negociatave që, pasi të jenë finalizuar, do të përdoren për të negociuar pranimet në BE të dy vendeve të Ballkanit.

Shtetet anëtare të BE-së duhet të miratojnë këto dokumente dhe Kryesia e Këshillit do t’i paraqesë ato në fillimin e negociatave të pranimit. Publikimi i raporteve të zgjerimit të Komisionit Europian për vitin 2020 është shtyrë deri në vjeshtë për shkak të pandemisë COVID-19.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për