×
Sunday, October 24, 2021

Raporti/ Termocentralet e qymyrit të Ballkanit Perëndimor ndotin 6 herë më shumë se sa lejohet

September 8, 2021

Në tre vitet e fundit, impiantet e qymyrit të vendeve të Ballkanit Perëndimor të përfshira në Planet Kombëtare të Reduktimit të Emisioneve kanë nxjerrë gjashtë herë më shumë dioksid squfuri sa është lejuar dhe 1.6 herë më shumë ndotje pluhuri.

Midis 2018 dhe 2020, këto tejkalime të pakontrolluara shkaktuan afro 12,000 vdekje – 3,700 në vetë Ballkanin Perëndimor, 7,000 shtesë në vendet e BE -së dhe 960 në rajone të tjera më larg.

Ndotja e ajrit vret

Rreth 12,000 vdekje janë shkaktuar nga ndotja e ajrit në tre vitet e fundit për shkak të neglizhencës nga operatorët dhe qeveritë e fabrikave të qymyrit.
Të përfytyrosh se çfarë do të thotë kjo sasi ndotjeje nuk është e lehtë, por të dhënat tona bëjnë pikërisht këtë. Duke përdorur të dhënat satelitore dhe daljet e modeleve atmosferike, ne jemi në gjendje të tregojmë se si ndotja nga termocentralet e qymyrit që nuk përputhen në Ballkanin Perëndimor udhëton në të gjithë kontinentin.

Përveç mbytjes së komuniteteve përreth termocentraleve të qymyrit, vendet fqinje më të prekura janë Italia, Hungaria, Rumania dhe Greqia.

(PM2.5 zgjidhet si ndotës i modeluar sepse emetimet e SO2 konvertohen në PM2.5 sekondar, i cili udhëton në distanca shumë më të gjata dhe mbetet në atmosferë për periudha të gjata kohore).

As qeveritë dhe as BE nuk po bëjnë sa duhet

Pavarësisht se impiantet e qymyrit të rajonit nuk luajnë sipas rregullave, energjia elektrike me bazë qymyri nga Ballkani Perëndimor tregtohet me BE-në, pa bërë pyetje.

Eunews.al

Comments are closed.