×
Tuesday, July 23, 2024

Plani që Mbretëresha Elizabeth të mos helmohet kurrë në darka zyrtare

May 19, 2021


Para pandemisë, mbretëresha Elizabeth priti shumë mysafirë për darkë në Pallatin Buckingham, duke përfshirë krerët e shteteve, zyrtarët kryesorë, aristokracinë britanike dhe të tjerë. Nëse dikush do të dëmtonte mbretëreshën dhe do të vendoste diçka në ushqimin e saj me kaq shumë njerëz që hanin së bashku, do të ishte e lehtë. Kjo është arsyeja pse ekziston një plan për të shmangur një mundësi të tillë.

Në dokumentarin e Kanalit 5 “Secrets of the Royal Kitchen”, komentatorja mbretërore Emily Andrews zbuloi se në mënyrë që mbretëresha të ishte e sigurt, asnjë pjatë specifike nuk është përgatitur për të gjatë këtyre ngjarjeve. Një pjatë zgjidhet rastësisht për t’i shërbyer mbretëreshës.

“Pasi gjithçka të jetë në rregull, një shërbëtor zgjedh rastësisht një nga pjatat që do t’i shërbehet Madhështisë së tij. Pra, nëse dikush do të donte ta helmonte, do të duhej të helmonte të gjithë mysafirët”, tha ai.

Protokolli

Mbretëresha dihet që ha shpejt dhe ekziston një rregull që kur vakti i saj të mbarojë të gjithë të ftuarit duhet të vendosin thikën dhe pirunin e tyre në pjatë. Askush nuk lejohet kurrë të ulet në tryezë dhe të hajë para mbretëreshës.

Rreshti është gjithmonë nga e djathta në të majtë, domethënë, pasi të gjithë ulen në tryezën mbretërore, mbretëresha së pari i drejtohet mysafirit të saj të nderit, i cili zakonisht ulet në të djathtë të saj. Pas shkëmbimit të komplimenteve dhe përshëndetjeve, ajo e kthen vëmendjen tek kushdo që ulet i pari në anën e majtë. Gjithashtu, nuk duhet prekur kurrë mbretëresha dhe dora e saj vetëm nëse ajo e ofron atë për një shtrëngim duarsh.

Për më tepër, të ftuarit nuk duhet të largohen përpara mbretëreshës nëse nuk është dhënë leje e veçantë dhe pyetjet personale duhet të shmangen në bisedë me anëtarët e familjes mbretërore.

Eunews.alComments are closed.