×
Saturday, February 4, 2023

Përse është e nevojshme që të gjitha vendet e Ballkanit të anëtarësohen në BE

December 6, 2022


Samiti aktual midis Bashkimit Evropian dhe Ballkanit Perëndimor ka një rëndësi politike dhe gjeostrategjike të rëndësisë së veçantë. Ndaj është befasuese qasja e Presidentit të Komisionit Evropian që thotë “Qeveritë e vendeve të Ballkanit Perëndimor të thonë se me kë janë”. Sigurisht që ka më shumë se një vello hipokrizie në disa pozicione të atyre që e shohin Rusinë dhe negociojnë me BE-në. Sigurisht, pas pushtimit rus të Ukrainës, asgjë nuk është si më parë. Por zgjedhja për t’u anëtarësuar në BE nga qeveritë e vendeve kandidate ishte një zgjedhje reale, jo taktike dhe mund të revokohet vetëm nëse rruga është e gjatë dhe me pengesa.

Pra, ja ku është çështja. Plani i veprimit i përgatitur nga Komisioni Evropian përfshin veprime për menaxhimin e kufijve përgjatë trajektores së emigrantëve, garanton procedura të shpejta të azilit dhe pritjes, lufton kontrabandën e migrantëve, forcon bashkëpunimin për riatdhesimin, harmonizon politikën e vizave; është një përgjigje më shumë për një pyetje sigurie sesa për çështjen politike të përshpejtimit së bashku të rrugës që i sjell këto vende në BE.

Nuk po kërkoj justifikim për askënd, por nëse doni që kjo zonë të çlirohet nga miqësia ruse dhe të projektohet drejt anulimit të terrorizmit dhe trafikimit, rruga është e qartë: anëtarësimi në BE.

Natyrisht, krahas kësaj, është e nevojshme të parashikohet një mekanizëm për të cilin në një BE më të zgjeruar ka mekanizma të rinj vendimmarrës që lejojnë kapërcimin e ngërçeve dhe të drejtën e vetos.

Dhe kjo duhet bërë menjëherë, sepse BE-ja është tashmë e madhe sot dhe kërkon procedura demokratike që lejojnë vendime të shpejta.

thewatcherpost.it/Eunews.alComments are closed.