×
Friday, December 1, 2023

Përpara samitit të NATO-s, Franca i kërkon Europës që të forcohet

June 1, 2021


Dëgjoni nga afër Ministren Franceze të Mbrojtjes Florence Parly dhe pothuajse tingëllon sikur Franca do të humbasë ngacmimet e Donald Trump në samitin e Qershorit të NATO-s.

Nuk është se Parly, ose presidenti i saj, Emmanuel Macron, nuk e mirëpresin kthimin e Shteteve të Bashkuara në formën diplomatike nën Presidentin Joe Biden. Ata janë “të kënaqur”, thotë ajo.

Sidoqoftë, Franca gjithashtu shqetësohet se festa e rinovuar transatlantike do të ngadalësojë, apo edhe do të ndalojë, një zgjim midis evropianëve për nevojën e shpenzimit më shumë për mbrojtjen – diçka që Trump e inkurajoi në vëllim më të lartë dhe më të ashpër se paraardhësit e tij.

“Në marrëdhëniet Euro-Atlantike ekziston një konstante, e cila është se Evropianët duhet të trajtojnë vetë më shumë sigurinë e tyre,” i tha Parly POLITICO në një intervistë në zyrën e saj në Paris.

“Diskursi shumë brutal mbi ndarjen e barrës që kishte Presidenti Trump, ishte brutal në formë, por gjithashtu shprehu një realitet,” tha ajo. “Unë jam plotësisht i sigurt se administrata e Biden gjithashtu konsideron se evropianët duhet të marrin përsipër më shumë.”

Franca është goditësi i madh ushtarak i BE-së. Pas Brexit, është i vetmi shtet anëtar me një vend të përhershëm në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe armë bërthamore, dhe është i pakonkurueshëm brenda bllokut në aftësinë e tij për të vendosur globalisht forca të konsiderueshme konvencionale.

Megjithatë, partnerët evropianë akuzojnë Parisin për pandjeshmëri ndaj nevojave të tyre të sigurisë, për përpjekjen për të imponuar pikëpamjen e tij strategjike dhe shumëfishimin e forcës së tij përmes tyre. Kritikët, në të dy anët e Atlantikut, qortojnë thirrjet franceze për mbrojtje më të fortë evropiane si një kërcënim ndaj unitetit të NATO-s ose një skemë për të mbështetur industrinë e armëve dhe hapësirës hapësinore të Francës.

Parly e kundërshton me forcë atë. Ajo këmbëngul se një mbrojtje më e fuqishme Evropiane është thelbësore për të forcuar NATO-n dhe thotë se aleatët evropianë nuk mund të heqin mënjanë ndryshimet thelbësore në kontekstin strategjik të marrëdhënies transatlantike, pavarësisht se kush është në Shtëpinë e Bardhë.

“Interesi strategjik i Shteteve të Bashkuara ka lëvizur në Azi dhe, çfarëdo që Evropianët të dëshirojnë, kjo është një pikë e të dhënave”, tha Parly.

“Nëse duam të luajmë plotësisht rolin tonë, duhet të vazhdojmë të jemi aleatë të mirë dhe të vazhdojmë të shtyjmë përpjekjen tonë të mbrojtjes përpara,” shtoi ajo. “Ne evropianët duke qenë më të fortë japim një kontribut pozitiv në Aleancën Atlantike, nuk është rrezik për të dobësuar këtë aleancë, është e kundërta.”

Kontributi i Evropës do të jetë një nga çështjet delikate që liderët e NATO-s do të diskutojnë – në një atmosferë më të qetë pa Trump – në samitin e tyre në Bruksel më 14 qershor. Udhëheqësit pritet të fillojnë një azhurnim të konceptit strategjik dhjetëvjeçar të aleancës, duke përshkruar NATO objektivat dhe detyrat kryesore të sigurisë me një sy drejt vitit 2030.

Grumbulli i sfidave përfshin përqendrimin në rritje të sigurisë së Uashingtonit në Kinë, e cila nuk ndahet nga shumë aleatë; veprimtaria luftarake ruse në Ukrainë, Bjellorusi dhe më gjerë; marrëveshjet e kontrollit të armëve që ndikojnë drejtpërdrejt në sigurinë evropiane afër datës së skadimit të tyre; paqëndrueshmëria në jug dhe juglindje të Evropës; kërcënime të reja kibernetike; dhe përçarjet e brendshme, veçanërisht me Turqinë.

Mosrespektimi i duhur do të vërë në pikëpyetje rëndësinë e aleancës, të cilën Macron, dy vjet më parë, paralajmëroi se po përjetonte “vdekje të trurit”.

Akoma, ndërsa Franca po avokon për rritjen e mbrojtjes evropiane, ajo nuk shitet në propozimin e Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s Jens Stoltenberg për të rritur fondet e përbashkëta të NATO-s.

“Të gjitha këto para janë para që nuk do të shkojnë në drejtim të rritjes së buxheteve kombëtare dhe një përpjekje evropiane të mbrojtjes që përfiton nga NATO”, tha Parly. “Dhe për të bërë çfarë? Askush nuk është në gjendje t’ju tregojë. Ne duhet të dyfishojmë buxhetin dhe pastaj do të mendojmë se çfarë të bëjmë me paratë? “

Gjatë intervistës, Parly shmangu përdorimin e frazës “autonomi strategjike evropiane” përveç se të thoshte se kishte frikësuar disa aleatë. Ky koncept është shtyrë nga Franca si një nxitje për shtyllën evropiane të NATO-s, por disa aleatë kanë frikë se rrezikon të copëtojë burimet e fundme evropiane të mbrojtjes dhe të tërheqë energji politike nga NATO.

Parly merret me këtë çështje, duke shkatërruar të gjitha operacionet e NATO-s – nga vendosja si pjesë e pranisë së rritur të aleancës në kufirin midis Estonisë dhe Rusisë, te patrullat e marinës në Mesdhe dhe policia ajrore mbi Shtetet Balltike – ku Franca merr pjesë aktive, dhe fuqia e zjarrit dhe gatishmëria që i sjell aleancës.

“Unë vazhdoj të mos e kuptoj këtë debat të përjetshëm mbi konkurrencën e mundshme midis NATO-s dhe Evropianëve,” tha Parly. “Ne evropianët kemi zërin tonë dhe kemi shumë interesa të përbashkëta me Shtetet e Bashkuara por kjo nuk do të thotë që nuk kemi çështjet tona specifike për t’u bërë kampion.”

Si shembull, ajo vuri në dukje Kinën, ku, pavarësisht nga një forcim i pozicioneve të kohëve të fundit, evropianët nuk ndajnë domosdoshmërisht nivelin e shqetësimit të Uashingtonit. “Nëse Shtetet e Bashkuara dhe Kina janë në një formë të konfrontimit, a dëshirojmë ne Evropianët të jemi në një konfrontim?” Pyeti Parly.

Shpejtësia me të cilën administrata e Biden njoftoi se po tërhiqte forcat amerikane nga Afganistani, pa shumë konsultime me NATO-n/ Politico

Eunews.alComments are closed.