×
Thursday, September 28, 2023

Parlamenti Europian thirrje vendeve anëtare të BE-së të ndalojnë përdorimin e TikTok për stafin qeveritar

June 2, 2023Anëtarët e Parlamentit miratuan të enjten një raport që synon të ndalojë qeveritë e huaja nga ndërhyrja në politikën e kontinentit përmes dezinformimit, sulmeve kibernetike dhe ndërprerjes së infrastrukturës kritike.

Si pjesë e rekomandimeve të tij, ligjvënësit u kërkuan të gjitha qeverive kombëtare të ishin në përputhje me kufizimet që Bashkimi Evropian, një numër kryeqytetesh dhe vende perëndimore jashtë Evropës kanë vendosur tashmë mbi ndalimin e përdorimit të aplikacionit të mediave sociale në pronësi kineze, TikTok. Aplikacioni për ndarjen e videove, i dashur nga adoleshentët në mbarë botën, po përballet me akuza nga shërbimet perëndimore të sigurisë për lehtësimin e spiunazhit, dështimin për të mbrojtur të dhënat personale dhe madje edhe korruptimin e mendjeve të të rinjve.

Raporti është pjesë e punës në Komitetin Special të Parlamentit Evropian për Ndërhyrjen e Jashtme në të gjitha Proceset Demokratike në Bashkimin Evropian, duke përfshirë Dezinformimin, i cili filloi në vitin 2020 në një përpjekje për të ndaluar shtete si Rusia dhe Kina të ushtrojnë ndikim në politikën evropiane.

Institucionet e BE-së janë përballur me një kontroll të shtuar të mënyrës sesi vendet e huaja lobojnë dhe ndikojnë në vendimmarrje, pas një hetimi penal në Belgjikë nëse ligjvënësit merrnin ryshfet nga Katari dhe Maroku.

“Shpesh dëgjoj se demokracia në mbarë botën është në tërheqje. Unë do të thoja se është një deklaratë e pasaktë. Demokracia nuk është thjesht në tërheqje. Demokracia është nën sulm”, tha në Parlamentin Evropian Sandra Kalniete, ligjvënëse letoneze që hartoi rekomandimet e Parlamentit.

Kalniete tha se Evropa ka ende nevojë për “një regjim specifik sanksionesh për manipulimin dhe ndërhyrjen e informacionit të huaj” dhe “nuk duhet të ketë frikë të thërrasë ata që synojnë dhe në mënyrë të koordinuar të manipulojnë demokracinë tonë”.

TikTok nuk ishte e vetmja kompani që u kontrollua me emrin; ligjvënësit i bënë thirrje gjithashtu Këshillit të BE-së dhe Komisionit Evropian që të përjashtojnë përdorimin e firmave teknologjike kineze dhe ruse Huawei, ZTE dhe Kaspersky, dhe NtechLab, një firmë ruse e njohjes së fytyrës.

Politico.eu/Eunews.alComments are closed.