×
Friday, October 22, 2021

OKB u bën thirrje talebanëve për vetëpërmbajtje

August 14, 2021

Sekretari i përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres u bëri thirrje të gjitha palëve të përfshira në konfliktin spiral të Afganistanit, sidomos talebanëve, që të marrin parasysh numrin e rëndë të konfliktit dhe ndikimin e tij shkatërrues mbi civilët.

Ai tha se nevojat humanitare po rriten çdo orë, me spitalet e tejmbushura, pakësimin e ushqimit dhe furnizimeve mjekësore dhe rrugët, urat, shkollat, klinikat dhe infrastrukturën tjetër të rëndësishme duke u shkatërruar.

“Konflikti i vazhdueshëm urban do të thotë masakër e vazhdueshme, ku civilët paguajnë çmimin më të lartë”, tha Guterres.

”Drejtimi i sulmeve kundër civilëve është një shkelje e rëndë e ligjit humanitar ndërkombëtar dhe përbën një krim lufte”, shtoi ai.

Guterres tha se ishte shumë i shqetësuar nga shenjat që talibanët po vendosin kufizime të rënda mbi të drejtat e njeriut në zonat nën kontrollin e tyre, veçanërisht duke synuar gratë dhe gazetarët.

“Është veçanërisht e tmerrshme dhe zemërthyese të shohësh sesi vajzave dhe grave afgane u rrëmbehen të drejtat”, vuri në dukje ai.

”Vetëm një zgjidhje politike e negociuar e udhëhequr nga afganët mund të sigurojë paqen”, shtoi Guterres.

Eunews.al

Comments are closed.