×
Sunday, May 28, 2023

“Me Greqinë gabuam, mos të përsërisim gabimet” ish-ministri gjerman i financave bën mea culpa

July 8, 2020Bashkimi Evropian duhet të përdorë përgjigjen ndaj krizës koronavirus për të forcuar dhe shndërruar bashkimin monetar ekzistues në një bashkim ekonomik vërtet të integruar. Kjo është ajo që tha Presidenti i Parlamentit gjerman (Bundestag) Wolfgang Schaeuble, ish-Ministër i Financave i Qeverisë së Berlinit nga viti 2009 deri në 2017 dhe protagonist i tensioneve të forta me Qeverinë Greke të kohës të udhëhequr nga Alexis Tsipras. Në një letër për gazetën gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung, politikani gjerman, bëri të qartë recetën e tij për ekonominë evropiane.

Sipas Schaeuble, sot na duhet “guximi që nuk kemi pasur në krizën e vitit 2010 për të arritur më në fund një integrim më të madh në eurozonë, nuk mund të humbasim përsëri këtë mundësi“. Në atë kontekst, kujton ish-ministri i Financave, u bënë gabime dhe “sot do të ishim shumë përpara në Evropë nëse ideja për krijimin e një fondi monetar evropian do të kishte mbizotëruar gjatë krizës në Greqi në 2010“. Për Presidentin e Bundestag, gjithashtu diskutimi aktual për Fondin e Rimëkëmbjes Evropiane për rimëkëmbjen e vendeve më të vështira për shkak të krizës së shkaktuar nga Covid-19 është një perspektivë “shumë e shkurtër”, sepse ajo “kryesisht” sillet rreth operacioneve të instrumentit d.m.th. grante dhe subvencionime që duhet të shlyhen.

Sipas Schaeuble, megjithatë, debati duhet të përqëndrohet në “atë që ne duam të bëjmë posaçërisht për të ecur përpara me Evropën në një mënyrë të përbashkët“. Në origjinën e bashkimit monetar, në vitin 1999, në fakt kishte “pritshmëri për hapa të mëtejshëm drejt bashkimit ekonomik” dhe kjo “nuk ka ndodhur“. Në këtë drejtim, Schaeuble thekson se “politika monetare është bërë e zakonshme në Eurozonë, politika ekonomike ka mbetur përgjegjësi e Shteteve Anëtare“. Por integrimi i politikave financiare të eurozonës, për të qenë i sinqertë, është bllokuar disa herë, veçanërisht nga vendet ‘kursimtare’ si Hollanda dhe Austria, të mbështetur nga pjesë të qeverisë gjermane, të cilat nuk duan të ndajnë rreziqet bashkimi ekonomik. Me fjalë të tjera, frika se mos të mbash peshën e borxheve publike të Italisë, Greqisë dhe vendeve të tjera që kanë një bilanc më të rënduar deri më tani ka mbizotëruar. Në këtë pikë presidenti i Bundestag paralajmëron: “Jo vetëm ekonomistët ata që paralajmëruan se bashkimi monetar nuk do të ishte i qëndrueshëm në planin afatgjatë pa një ekuivalent politik“. “Të gjithë e kanë kuptuar – përfundon ai – se është e nevojshme një politikë e përbashkët ekonomike dhe financiare për të stabilizuar përgjithmonë monedhën e vetme“.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments