×
Saturday, July 31, 2021

Macron përballet me Le Pen të dielën në kutinë e votimit

June 18, 2021

Votuesit francezë drejtohen në qendrat e votimit të Dielën për zgjedhjet lokale të vendosura të jenë një provë për një përplasje më të madhe vitin e ardhshëm midis Presidentit Emmanuel Macron dhe shefes së ekstremit të djathtë Marine Le Pen.

Një kombinim fatal i motit të ndershëm, lehtësimit të bllokimit dhe pushimeve pritet të çojë pjesëmarrjen në nivele historikisht të ulëta, duke shqetësuar mbështetësit e Macron të cilët kanë frikë se votimi i çrregullt mund të godasë partinë e tyre më shumë sesa Le Pen.

“Kur jemi duke shpërndarë fletëpalosje në treg, disa njerëz as nuk e dinë që ka zgjedhje,” tha Roland Lescure, zëdhënësi dhe deputeti i La République en Marche (LREM). “Ne po bëjmë gjithçka që mundemi por është e vërtetë që po luftojmë të rrisim interesin.”

Ndërsa agjencitë e sondazheve thonë se pjesëmarrja mund të arrijë një rekord të ulët prej 40 përqind, aksionet në zgjedhje vështirë se mund të jenë më të larta.

Shefi i Tubimit Kombëtar Le Pen dhe Macron janë qafë-qafë në sondazhet e opinioneve më pak se një vit para zgjedhjeve presidenciale. Aleatët e Le Pen qëndrojnë për të fituar vendet e para në tre këshillat e fuqishëm rajonalë – fitore që do t’i japin partisë së saj fonde dhe kredibilitet shumë të nevojshëm përpara garës së madhe në 2022. Partia LREM e vetë Macron mund të pësojë pengesa poshtëruese, veçanërisht nëse votuesit braktisin Votimi taktik që, për dekada, ka mbajtur ekstremin e djathtë larg qendrave të mëdha të energjisë.

Eunews.al

Comments are closed.