×
Wednesday, January 19, 2022

Lufta globale për demokraci fillon në shtëpi

December 6, 2021

Për të promovuar vlerat liberale, ne duhet të jemi në gjendje të mbrojmë vlerat tona

Nathalie Tocci është një profesor vizitor i Pierre Keller në Shkollën Kennedy të Harvardit, drejtoreshë e Istituto Affari Internazionali, anëtare e bordit të ENI dhe autore e rubrikës së POLITICO World View.

Në një epokë të rivalitetit të fuqive të mëdha, mbrojtja dhe promovimi i vlerave demokratike po bëhen gjithnjë e më shumë dy anë të së njëjtës medalje. Dhe ndërsa demokracitë botërore mblidhen virtualisht në Samitin për Demokraci të Presidentit të Shteteve të Bashkuara Joe Biden këtë javë, të ftuarit – duke përfshirë 26 vende anëtare të Bashkimit Evropian – duhet t’i shohin ata si të tillë.

Dy nga synimet kryesore të samitit janë mbrojtja e demokracive nga autoritarizmi dhe sëmundjet si korrupsioni, dhe promovimi i demokracisë në botën jodemokratike. Kështu, Biden zgjodhi në mënyrë të kuptueshme një qasje të gjerë tende për listën e tij të pjesëmarrësve: Më shumë se 100 vende do të jenë të pranishme në samit, disa prej të cilave dallohen si demokraci të dobëta ose shfaqin dukshëm tipare autoritare.

Arsyeja është edhe strategjike – pasi rivaliteti me Kinën autoritare është në ballë të mendjeve të të gjithëve – dhe normativ: Nëse demokracia është një rrugëtim i pafund që mund të ecë përpara, por edhe prapa, ne duhet së pari të njohim brishtësinë e saj për t’i trajtuar ato.

Axhenda e mbrojtjes së samitit përfshin forcimin e të drejtave të njeriut, sundimin e ligjit dhe qeverisjen e mirë, adresimin e pabarazive socio-ekonomike, investimin në inovacion dhe aftësitë industriale dhe rritjen e sigurisë. Kjo do të thotë të demonstrosh se demokracia liberale jep dhe se ia vlen të përpiqesh për të. Kjo kërkon gjithashtu frenimin dhe kufizimin e sigurt të të gjitha atyre përpjekjeve të jashtme për ndërhyrje dhe destabilizimin hibrid, veçanërisht nga fuqitë autoritare.

Kjo axhendë është sa ambicioze dhe komplekse, por të paktën është e qartë. Vështirësia e vërtetë lind kur kalojmë në promovimin e vlerave demokratike.

Instrumentet e politikës së jashtme të zhvilluara për promovimin e vlerave i përkasin një epoke të kaluar. Ndërhyrjet ushtarake, sanksionet, kushtëzimi i zhvillimit dhe tregtisë, mbështetja e shoqërisë civile dhe — në rastin e BE-së — politikat e zgjerimit dhe fqinjësisë funksionuan më së miri në kulmin e rendit ndërkombëtar liberal.

Zbatimi i këtyre instrumenteve në epokën tonë aktuale post-ndërhyrëse të kontestimit të vlerës mund të funksionojë ende në të njëjtën mënyrë në disa raste, si Gjeorgjia ose Ukraina. Por në shumicën e të tjerave – nga Serbia dhe Turqia, deri në Bjellorusi – ata thjesht nuk e bëjnë këtë. Në të vërtetë, dy vendet e fundit nuk hynë as në listën bujare të ftesave të Biden.

Megjithatë, largimi i qartë i SHBA-së nga ndërhyrjet ushtarake të kryera me qëllimin (të supozuar) të promovimit të demokracisë, ka një avantazh. Dëmi i bërë për tërheqjen globale të vlerave demokratike liberale në ato vite, dhe për besueshmërinë e Perëndimit, ishte i madh – veçanërisht në pjesën më të madhe të Jugut Global.

Megjithatë, fuqia e fortë e SHBA-së mbështeti gjithashtu mjetet e fuqisë së butë të BE-së, ndërsa përhapnin idealet demokratike liberale të bllokut. Me këtë rishikim themelor të rolit të SHBA-së në botë, ndikimi i politikave evropiane që synojnë përhapjen e normave të tilla është zvogëluar gjithashtu.

Kjo nuk do të thotë që zgjerimi, asociimi, sanksionet apo politikat tregtare apo zhvillimore europiane duhet të braktisen. Në fakt, e kundërta është e vërtetë. Megjithatë, kjo do të thotë se ndërsa dyfishon vlerat e promovuara përmes këtyre politikave, BE-ja duhet të pajiset me një dozë të madhe durimi strategjik.

Mbi të gjitha, kjo do të thotë se duke pasur parasysh efektin e zvogëluar të drejtpërdrejtë dhe afatshkurtër të politikave të saj të jashtme, gjëja më e rëndësishme që BE – dhe të gjitha demokracitë liberale – mund të bëjnë është të rregullojnë shtëpinë e tyre.

Për BE-në, kjo do të thotë të sigurohet që vlerat e mishëruara në Traktatin e Bashkimit Evropian – duke përfshirë të drejtat e njeriut, sundimin e ligjit dhe demokracinë – të respektohen jo vetëm nga vendet që kërkojnë të anëtarësohen në union, por nga ato tashmë në të. Në këtë front dallohen rastet e Hungarisë dhe Polonisë, ku të parët nuk janë ftuar as në samit dhe aktualisht po tentojnë të bllokojnë kontributin e përbashkët të BE-së për shkak të tij.

Rruga ligjore për të siguruar që vendet e BE-së t’u qëndrojnë besnike vlerave të BE-së – duke përfshirë pezullimin e të drejtave të votës në bllok – është e vështirë, nëse jo e pamundur për t’u ndjekur. Rruga politike e bindjes nuk ka arritur deri më tani as vetë. Është pra rruga e kushtëzimit ekonomik, në të cilën Komisioni Evropian ka nisur dhe që u shfajësua nga avokati i përgjithshëm i BE-së këtë javë, është rruga e nevojshme për të ndjekur. Paratë e BE-së duhet të bëhen për të ndaluar rrjedhjen në vendet që nuk respektojnë rregullat e saj.

Ajo që është në rrezik këtu nuk është vetëm demokracia në Hungari dhe Poloni, por sinjalizimi për forcat e tjera joliberale dhe nacionaliste në Evropë. Bëhet fjalë për mbrojtjen e themeleve të BE-së dhe të demokracisë liberale në përgjithësi.

Rruga demokratike është larg të qenit lineare dhe qëllimi i këtij samiti duhet të jetë të kuptojmë se si të punojmë së bashku gjatë rrugëtimit. Bëhet fjalë për udhëheqjen nga qendra nga SHBA dhe BE,

jo në front, dhe për të promovuar vlerat liberale, modeli demokratik duhet parë si i vlefshëm për t’u imituar.

Kjo kërkon fillimisht të shikojmë ditarin në syrin tonë dhe të jemi gati për të njohur – dhe adresuar – dobësitë tona demokratike./Politico

A.H/ Eunews.al

Comments are closed.