×
Thursday, June 1, 2023

“Kurrë më pa maska”, BE drejt një politike të integruar shëndetësore

May 29, 2020Ditën e djeshme në deklaratën për shtyp është artikuluar Mea culpa e politikanit grek Margaritis Schinas, nënkryetar i Komisionit Evropian. Duke paraqitur programin BE për Shëndetin para gazetarëve, Komisioneri tha se ishte i kënaqur me shumëzimin e fondeve për spitalet dhe klinikat evropiane, “9 miliardë euro në krahasim me afërsisht 413 milion euro të buxhetit të mëparshëm” . Duke folur politikisht, janë shumë pak u shpreh ai. Për të qenë i sinqertë, duhet të thuhet se deri më tani Evropa nuk ka pasur pothuajse asnjë fjalë kur bëhet fjalë për sistemet shëndetësore, çështje e cila është pothuajse ekskluzivisht përgjegjësi e shteteve, në rastin italian edhe që është deleguar në administratat rajonale.

Shumë qytetarë presin shumë nga Bashkimi Evropian – nënvizon Schinas – gjithashtu në çështjet ku BE ka kompetenca të kufizuara dhe shëndeti është një shembull i prekshëm“. Koronavirusi nxori në pah mungesën e koordinimit midis sistemeve kombëtare të shëndetit dhe autonomisë jo-ekzistente evropiane mbi ilaçet, madje edhe për artikujt mbrojtës. “Problemi i disponueshmërisë së ilaçeve ka ekzistuar edhe para koronavirusit, ne jemi shumë të varur nga vendet e treta“, pranon Komisioneri për Shëndetësinë, Stella Kyriakides.

Për arsyet e mësipërme vjen vendimi për pajisjen e BE-së me një program të parë autonom shëndetësor. Fonde të caktuara më parë për shpenzime shëndetësore nga Brukseli u vendosën nën titullin e Fondit Social Evropian. Me propozimin e ri, lindi programi autonom i BE për Shëndetin, i cili do të ketë kryesisht tre fusha ndërhyrje. “Mbrojtjen e qytetarët nga kërcënimet serioze ndërkufitare për shëndetin dhe përmirësimi i kapacitetit të menaxhimit të krizave”, thuhet në prezantimin e programit, “duke prezantuar si risi në drejtim të ilaçeve, pajisjeve mjekësore dhe produkteve të tjera të rëndësishme për krizën në dispozicion, të përballueshëm dhe të qëndrueshëm “Dhe së fundi” forcimi i sistemeve shëndetësore dhe personelit shëndetësor, përfshirë investimet në shëndetin publik “. Qëllimi themelor, për ta arritur këtë sipas Schinas, është që “të mos gjendemi përsëri në situatën fillestare të krizës, me mungesën e maskave“.

Për të qenë më të saktë, programi do të ketë një buxhet prej 9,4 miliardë, por nuk do të ketë alokim të burimeve që do të ndahen për 27 vendet anëtare. Përkundrazi, kjo e fundit do të pajtohet me ekzekutivin Evropian se si do të shpërndahen burimet.

Komisioni është gjithashtu i vendosur të alokojë më shumë burime në tryezë për dy agjencitë shëndetësore të BE-së. ” EMA dhe ECDC duhet të forcohen,” shpjegon Kyriakides duke iu referuar Agjencisë Evropiane të Barnave dhe Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, përkatësisht me qendër në Hollandë dhe Suedi. Fondi i shtuar do të ndihmojë në sigurimin e “një funksioni më të madh të mbikëqyrjes dhe reagimit ndaj krizave“, shtoi Komisioneri. Duke iu rikthyer mungesës së aftësive shëndetësore në duart e BE-së, Schinas thekson se propozimi i Komisionit duhej të lëvizte brenda lidhjeve të ngushta të Traktatit të Unionit. “Gjatë Konferencës për të ardhmen e BE – shpreson politikani grek – do të duhet të flasim se si ta kompensojmë këtë mungesë“.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments