×
Friday, July 17, 2020

Kriza politike në Serbi, opozita kërkesë Komisionit Evropian të dërgojë grup ekspertësh

July 17, 2020

Partitë dhe organizatat e opozitës në Serbi i dërguan një letër Komisionit Evropian në të cilin ata shprehën shqetësimin e thellë për erozionin e demokracisë në Serbi dhe i bëjnë thirrje Bashkimit Evropian të formojë grupe ekspertësh që do të ndihmonin në zgjidhjen e krizës politike në vend, raporton media e mirënjohur N1.

Ne jemi thellësisht të shqetësuar për erozionin e demokracisë në Serbi dhe besojmë se pa demokraci, sundim të ligjit dhe liri të mediave, Serbia nuk ka të ardhme në BE. Ne u propozojmë partnerëve tanë evropian krijimin e instrumenteve të reja që do të adresojnë dy probleme thelbësore që kanë çuar në autoritarizëm në vend ”, thuhet në letër.

Letra u nënshkrua nga Partia Liria dhe Drejtësia, Partia Demokratike, Partia Popullore, Dveri, Lëvizja Preokret dhe Sindikata “Sloga”, si dhe Platforma Qytetare dhe Serbia e Lirë lëvizje.

Opozita paralajmëroi gjithashtu se Serbia është një shtet i kapur në të cilin Presidenti Aleksandar Vučić në mënyrë antikushtetuese mban të gjithë pushtetin në duar, që Vučić dhe bashkëpunëtorët e tij kontrollojnë pothuajse të gjitha mediat elektronike dhe të shtypura që shërbejnë si instrumentat e tyre të propagandës nga mekanizma të ndryshëm antikushtetues.

Qeveria serbe po forcon kontrollin mbi institucionet shtetërore dhe po e pengon në mënyrë aktive lirinë e mediave, shtoi letra, duke theksuar se qeveria ka parandaluar futjen e standardeve demokratike të nevojshme për anëtarësimin në BE.

Media e kontrolluar nga autoritetet kryesisht injoron kritikat që vijnë nga institucionet e BE-së në lidhje me mungesën e përparimit në drejtim të demokracisë dhe sundimit të ligjit,” shkruajti opozita.

Opozita kërkoi që BE të formojë një grup ekspertësh për të raportuar mbi gjendjen e demokracisë dhe sundimin e ligjit, dhe kujtoi se një raport i ngjashëm (i autorizuar nga Reinhard Priebe dhe ekipi i tij) luajti një rol kryesor në zgjidhjen e krizës politike në Maqedoninë e Veriut , e cila është e krahasueshme me ato të Serbisë për shkak të niveleve të larta të korrupsionit dhe mbulimit të të dhënave për pandeminë COVID-19, raporton N1.

Opozita gjithashtu kërkoi që BE të formojë një grup tjetër ekspertësh për të rishikuar gjendjen e mediave dhe të identifikojë problemet kryesore siç janë mungesa e transparencës së pronësisë, paragjykimi i shërbimeve publike dhe televizioneve me mbulim kombëtar, organe rregullatore dhe kontroll shtetëror të mediave private.

Ne besojmë se këto dy raporte do të ishin pikënisja për angazhimin e BE-së në zgjidhjen e krizës politike në Serbi, duke siguruar vlerësime të qarta politike dhe përvijimin e problemeve kryesore,” përfundoi letra.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për