×
Sunday, May 28, 2023

Koronavirusi/Kryeministri Italian Conte shpall fazën e dytë: Ja çfarë do të ndodhë mbas 4 majit

April 26, 2020Ndonëse ka debate të vazhdueshme në lidhje me kalimin në fazën e dytë të vendit që ka qenë më i prekur nga koronavirusi në Evropë, mesa duket qeveria është e vendosur për një hapje në 4 maj. Edhe pse nuk ka një komunikim zyrtar dhe teksti I dekretit nuk është zbardur, media e shkruar në Itali zbulon pjesë të tij.

Ne po punojmë saktësisht në këto orë për të lejuar rifillimin e shumicës së kompanive, nga prodhimi në ndërtim për 4 maj. Ne nuk mund të vazhdojmë akoma me këtë bllokim ne rrezikojmë shumë rëndë një rëndim të strukturës socio-ekonomike të vendit” citohet të ketë thënë Kryeministri Giuseppe Conte në një intervistë për gazetën “la Repubblica“.

Përpos intervistës së kryeministrit nuk ka asnjë komunikim zyrtar për të specifikuar mënyrën e kalimit në Fazën e 2-të të pandemisë, por vetëm disa pjesë të dekretit që pritet të njoftohet së shpejti. E vetmja siguri në këto momente është fundi i bllokimit të plotë të Italisë duke filluar nga 4 maj. Plani i fazës 2 do të jetë kombëtar dhe pa dallime rajonale: “Ne nuk mund ta lejojmë atë sepse virusi nuk njeh dallime territoriale dhe duhet të parandalojmë absolutisht një valë të dytë të infeksioneve“, janë këto deklaratat që vijnë nga qeveria.

Ata që kanë pritur detajet e fazës së re gjatë fundjavës janë të zhgënjyer. Natyrisht që duhet më shumë kohë. “Ne do ta shpallim këtë plan të ri – sqaroi Kryeministri – më së voni në fillim të javës tjetër. Kusht për rifillimin do të jetë respektimi i rreptë i protokolleve të sigurisë, për vendin e punës, për ndërtimet dhe për kompanitë e transportit. Në përputhje me këto kushte të rrepta, ata do të jenë në gjendje të rihapin, tashmë javën e ardhshme, megjithatë, duke kaluar me vëzhgimin e prefektëve dhe me vetë-çertifikim, aktivitete sipërmarrëse që ne i konsiderojmë ‘strategjike’ siç janë: punimet për burgun, shkollën dhe ndërtimet për të kundërshtuar paqëndrueshmërinë hidrogeologjike. aktivitetet prodhuese dhe industriale kryesisht të dedikuara për eksportet, të cilat rrezikojnë të shkëputen nga zinxhirët e prodhimit të ndërlidhur dhe zinxhirët e vlerës ndërkombëtare. “

Me dekretin e ri, ne do të shpallim një plan të rimëkëmbjes edhe për aktivitetet e mbetura ekonomike, edhe pse duhet të them menjëherë që baret dhe restorantet nuk do të rihapen më 4 maj,” vazhdon Conte. “Sidoqoftë, ne jemi duke punuar që të lejojmë restorantet dhe baret jo vetëm shpërndarjet në shtëpi, por edhe mundësinë për t’i marrë me vete“. Dhe, në përgjithësi, “në çdo rast jemi të sigurt se do t’u ofrojmë të gjithë operatorëve ekonomikë një horizont të qartë kohor, në mënyrë që të kemi të gjitha informacionet e nevojshme paraprakisht dhe të marrin masat paraprake në kohë për të filluar përsëri në kushte të sigurisë maksimale“.

“Plani që do të paraqesim – shpjegoi Conte – do të jetë shumë kompleks sepse do të përmbajë gjithashtu një rishikim më të përgjithshëm të rregullave për distancimin shoqëror“. Dhe “rishikim i rregullave, dua ta sqaroj menjëherë, nuk do të thotë braktisje e rregullave “. Sipas kryeministrit italian është e nevojshme që të tregohet ‘kujdes dhe maturi’ dy ingredientë të rëndësishëm për të mundësuar bashkëjetesën me koronavirusin . “Ne nuk jemi akoma në gjendje të rivendosim lirinë e plotë të lëvizjes, por ne jemi duke studiuar një relaksim të kufizimeve aktuale, më të rrepta. Unë tashmë kam parashikuar që ai nuk do të jetë një formulë “të gjithë të lirë“. Ne do të bëjmë çmos për të lejuar një udhëtim më të madh, duke ruajtur të gjitha garancitë e parandalimit dhe mbajtjes së infeksionit “. Kryeministri Giuseppe Conte tha në një intervistë për ‘la Repubblica’, duke ilustruar kushtet e hapjes.

Shërbimet fetare dhe funeralet ende nuk ka një vendim nëse përfundimi i bllokimit në 4 maj do të lejojë rihapjen e Kishave dhe varrezave për kremtimin e meshave apo funeralet megjithëse  “rregullat e reja” edhe në këtë sektor duhet të sigurohen nga komiteti shkencor teknik që mbështet qeverinë, por ende nuk e ka bërë një gjë të tillë. “Ne kemi kërkuar nga komiteti tekniko-shkencor të përcaktojë rregulla të reja për ceremonitë fetare. Shpresojmë të jemi në gjendje të plotësojmë nevojën, thelbësore për besimtarët, për t’iu qasur sakramenteve. Një privacion që na ka sjellë kjo urgjencë dhe që unë personalisht e kam parë veçanërisht të dhimbshme është heqja dorë nga funeralet që nënkupton edhe një gjest përfundimtar të kujtimit dhe dashurisë ndaj të dashurve që na lënë “tha Kryeministri në intervistë.

Sektori i turizmit është më i prekuri, gjithashtu sepse nuk ka asnjë shans të korrigjojë vetë humbjet e akumuluara “thotë Conte i cili, në një intervistë me Repubblica për fundin e pjesshëm të bllokimit që nga maji, garantoi mbështetjen e qeverisë veçanërisht për turizmin. “Ministri Franceschini është duke përgatitur propozime të ndryshme për të mbështetur këtë sektor i cili, edhe nga këndvështrimi ekonomik, mbetet një nga pikat e forta të të gjithë sistemit të Italisë “.

Në përfundim të intervistës Kryeministri nuk harron të theksojë që të gjitha vendimet e tij dhe kohën e shpalljeve kanë qenë të bazuara në vendimet e Komistetit teknik-shkencor. ” Linja e qeverisë ka qenë gjithmonë e qartë: shkencëtarët dhe ekspertët kanë për detyrë të përpunojnë të dhëna dhe informacione dhe të bëjnë sugjerime. Vendimet i takojnë Qeverisë. Dhe unë Unë kam qenë gjithmonë i pari që kam marrë përsipër dhe gjithmonë do të marr përgjegjësi politike për zgjedhjet e bëra “. Kryeministri gjithashtu argumentoi se “një forcim vendimtar i aktiviteteve të gjurmimit të kontaktit dhe forcimi i ndihmës në distancë do të jetë e nevojshme“.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments