×
Saturday, February 24, 2024

Koronavirusi, BE nis konsultimet për pagën minimale

June 5, 2020


Komisioni Europian ka nisur një konsultim të ri me partnerët social për të siguruar një pagë minimale për të gjithë punëtorët, për të cilat ajo argumenton se është e nevojshme që blloku të rikuperohet nga ndikimi ekonomik i pandemisë.

“BE është goditur veçanërisht nga pandemia e koronavirusit, me efekte negative në ekonomitë e vendeve anëtare, bizneset dhe të ardhurat e punëtorëve dhe familjeve të tyre,” tha Komisioni në një deklaratë. “Sigurimi që të gjithë punëtorët në BE të tojnë një jetesë të mirë është thelbësore për rimëkëmbjen, si dhe për ndërtimin e ekonomive të ndershme dhe elastike, dhe pagat minimale kanë një rol të rëndësishëm”, “shtoi ai.

Nga 312 në 2,142 €

Sipas Eurostat, agjensia zyrtare e statistikave të BE-së, 21 nga 27 vendet anëtare të bllokut kanë një pagë minimale, por niveli i tyre ndryshon gjerësisht. Pagat minimale mujore janë përgjithësisht nën 600 € në lindje dhe mbi 1.500 € në veriperëndim të BE-së. Bullgaria kishte pagën minimale më të ulët bruto të bllokut në janar 2020 me 312 €. Përfundimi i treshes së poshtme ishin Letonia (430 €) dhe Rumania (466 €).

Në anën tjetër të spektrit është Luksemburgu, ku punëtorët me pagën minimale tojnë një pagë bruto mujore prej 2,142 €. Pasohet nga Irlanda (1,656 €) dhe Hollanda (1.636 €). Konsultimi i BE-së nuk ka për qëllim të krijojë një pagë minimale europiane në të gjitha vendet e BE-së. Në vend të kësaj, ai dëshiron të vendosë një seri kushtesh që vendet anëtare duhet të zbatojnë për të vendosur pagën e tyre minimale. Vendet Nordike, ku të ardhurat minimale janë rezultat i pazareve kolektive në një nivel kombëtar, ka të ngjarë të jenë rezistente ndaj kësaj nisme.

“Gjithmonë kur prekim diçka që funksionon mirë në disa shtete anëtare, ekziston frika se rregullatori europian do të ulë standardet, por nuk është ky rasti. Ne po asim për standarde minimale jo maksimale”, tha Yana Toom, një eurodeputetja e Estonisë. Komisioni po vlerëson nëse do të vendos apo jo legjislacion detyrues për t’u siguruar që vendet anëtare të zbatojnë rregullat që ata do të propozojnë.

“Nuk ka nevojë të vazhdojmë të lëshojmë rekomandime që askush nuk i zbaton, kështu që unë besoj se kemi nevojë që këto gjëra të jenë detyruese dhe është absolutisht e qartë se paga minimale duhet të sigurojë për njerëzit të paktën kushte të përshtatshme pune”, tha gjithashtu eurodeputetja Yana Toom. Pagat minimale statutore u rritën në shumicën e vendeve të BE-së për vitin 2020, vuri në dukje një raport i lëshuar nga fondacioni Europian për përmirësimin e kushteve të jetesës dhe punës.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments