×
Thursday, July 7, 2022

Kissinger “ofron recetën” për Ukrainën

May 24, 2022

Ish-sekretari i shtetit dhe kryediplomati i Shteteve të Bashkuara, Henry Kissinger, komentoi situatën botërore gjatë një video-konferencë në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, duke u ndalur te çështja më e nxehtë globale, Ukraina, si dhe ajo që mund të pasojë, Tajvani. Madje më shumë i mëshoi kësaj të fundit, duke iu frikësuar një konflikti SHBA-Kinë.

Kissinger, i cili më 27 maj mbush 99 vjeç, foli për atë që e quajti fundi ideal i luftës që Rusia ka nisur që nga fundi i shkurtit, ndërsa ritheksoi rëndësinë e marrëdhënieve të mira që duhet të ekzistojnë. mes SHBA-së dhe Kinës, duke pasur parasysh situatën rreth Tajvanit.

Diplomati amerikan tha se rezultati ideal në situatën aktuale në Ukrainë duhet të jetë arritja e një regjimi neutral në vend, në mënyrë që të jetë një urë lidhëse midis Rusisë dhe Evropës. “Rezultati ideal do të ishte që Ukraina të merrte pozicionin e një shteti neutral si një urë lidhëse midis Rusisë dhe Evropës”, ​​citohet të ketë thënë Kissinger nga TASS.

Ish-sekretari amerikan i shtetit i kërkoi gjithashtu qeverisë amerikane të shmangë konfliktet me Kinën për Tajvanin. “Konfrontimi i drejtpërdrejtë (SHBA dhe Kina) mbi Tajvanin duhet të shmanget”, tha Kissinger.

“Shtetet e Bashkuara dhe Kina duhet të arrijnë një marrëveshje në vitet e ardhshme se si të ndërtojnë një marrëdhënie afatgjatë,” shtoi ai. “Në thelb të negociatave, është e rëndësishme që Shtetet e Bashkuara dhe Kina të diskutojnë parimet që nuk provokojnë rivalitet, në mënyrë që të krijojnë hapësirë ​​për bashkëpunim. Është e rëndësishme për paqen e përgjithshme në botë që Shtetet e Bashkuara dhe Kina të zbutin rivalitetin e tyre.”

Më herët gjatë ditës, Biden konfirmoi nga Tokio se Shtetet e Bashkuara do të mbronin ushtarakisht Tajvanin nëse Pekini pushton ishullin. Kina u përgjigj duke i kërkuar presidentit amerikan të mos “nënvlerësojë vendosmërinë e tij të fortë” për të “mbrojtur sovranitetin e saj”. 

Comments are closed.