×
Sunday, August 7, 2022

Jugosllavët e vjetër të Tiranës dhe kompleksi I “apatridit”

August 10, 2021

Mero Baze

Liri Berisha është pak a shumë si Bregoviçi. Nënën e ka serbe nga Beogradi, babain shqiptar të Malit të Zi, burrin shqiptar, kurse dhëndrin boshnjak. Kjo gjë nuk e ka penguar të jetë gruaja e Presidentit të Shqipërisë dhe më pas kryeministri të Shqipërisë, dhe njëkohësisht gruaja e një politikani që ka 30 vjet që sundon politikën shqiptare, ashtu siç thonë amerikanët, duke minuar demokracinë, duke vjedhur parat e shtetit shqiptar dhe duke shantazhuar sistemim e drejtësisë. Shqiptarët janë shumë të ndarë rreth kësaj familje. Ka mijëra njerëz që i urr ejn ë se janë v ra rë prej tyre ose janë r rën uar nga ha kma rrje personale, të tjerë që nuk u durojnë dot si njerëz primitiv, dhe natyrisht plot të tjerë që i adhurojnë si çdo militant.

Por as ata që I duan dhe as ata që i ur rej në nuk e kanë me origjinën e tyre serbo-boshnjako-malazeze-shqiptare. E kanë me karakterin e tyre, dhe më ato çfarë kanë bërë në këtë vend. Në këtë pikë do të mjaftonte qëndrimi i shqiptarëve ndaj familjes së përzier sllavo shqiptare të Sali Berishës, për të kuptuar dimensionin tolerant të saj dhe qasjen liberale që kanë ndaj origjinës etnike të një qytetari.

Por e kundërta ndodh me ata vet. Për shembull Shkëlzen Berisha, njeri me gjyshe serbe të pastër, me gjyshe përzierje shqiptaro bashnjake te Plaves, me fëmijë motre të përzier shqiptaro boshnjake, I kompleksuar nga origjina e tij tërësisht jugosllave, (dajës së vet I kanë pas thirrë Gim Jugosllavi në Tiranë), ka disa ditë që përpiqet në portalin e tij të distancohet nga rraca e tij, me një kompleks inferioriteti, që e kanë zakonisht gjithë “nacionalistët” ballkanas, që kanë gjak të përzier. Rastet e nacionalistëve serb që bën maskara në emër të Serbisë, mbi popujt e tjerë nga kishin vet origjinën, janë të shumta. Aty përfshihet dhe Karaxhiçi, që ngjan aq shumë me Sali Berishën jo vetëm nga pamja, Mlladiçi, por dhe vet Millosheviçi. Kompleksi I të të mos qenit etnikisht i pastër, është një kompleks qëprodhon kr i me në Ballkan. Familja Berisha e ka këtë problem.

M’u kujtua kjo sot, ndërsa më treguan një poster, që shoqëron një humor kaps, siç mund të bëjnë berishët humor, ku unë dhe 4 koleg gazetarë shpalleshim si ideatorë të Jugosllavisë së re. Ishte tipik emri, me të cilën është rritur Shkëlzen Berisha, i Zoti portalit në fjalë. Ai është rritur me Jugosllavinë në shtëpi. Gjyshja e tij jugosllave, ka qenë dy herë pjesëmarrëse në gjyqet ndaj “grave jugosllave në Tiranë, më 1953 dhe 1976, natyrisht si dëshmitare, jo si e akuzuar, se ishte në anën e partisë.

Dhe duke I rritur si jugosllav I vogël në një shtëpi ku gjyshja flet serbisht, gjyshi atë boshnjakishten e Martinaj të Malit të Zi, nëna mban edhe emrin Slobodank dhe atë shqip Liri, dhe babai I ngjan me Karaxhiçin, komplekset e “apatridit” bëjnë punën e vet.

Në gjithë Ballkanin familje të tilla pa atdhe, janë familjet që marrin në dorë flamurin e nacionalizmit, per te fshehur krimet e tyre, dhe atë që u mungon, identiteti I tyre etnik, I cili në të vërtet nuk është kurrëfarë pasurie dhe nëse e ke të pastër ashtu siç nuk është fatkeqësi ta kesh të përzier, si e ka familja Berisha. E gjithë kjo histori I bën këta të pështirë, pasi pikërisht komplekset e tyre e të mos qenit shqiptar, I nxisin të kalojnë në ekstrem dhe të bëhen qesharak, duke mohuar origjinën e tyre. Fatkeqësia e familjes Berisha nuk është se është një familje sllavo shqiptare, apo më mirë të themi një familje jugosllave në Tiranë.

Fatkeqësia e tyre është se janë hajdut të damkosur, shantazhues të drejtësisë dhe minues të demokracisë në këtë vend. Ky eshte i vetmi moment, kur nëse mendoj si nacionalist, duhet të besoj se I kanë bërë gjëmën Shqipërisë për shkak të përzierjes së tyre serbo-boshnjake-malazeze. Por kjo nuk është e vërtet. E kanë bërë se janë një familje kriminale. Dhe kr imi nel ët janë njësoj si në Shqipëri, dhe në Serbi Bosnjë apo Mal të Zi. Idiotët po ashtu.

Eunews.alComments are closed.