×
Friday, December 1, 2023

Italia miraton vaksinimin e përzier për personat nën moshën 60 vjeç

June 15, 2021


Agjencia Italiane e Barnave (Aifa) ka aprovuar vaksinimin e përzier ose heterolog për ata nën 60 vjeç që kanë marrë tashmë një dozë të vaksinës Vaxzevria të Astrazeneca.
Një hap i fundit mbi çështjen e përzierjes së vaksinave që duket se i përgjigjet njëherë e përgjithmonë kërkesave për tregues të qartë nga qeveria dhe institucionet, veçanërisht nga rajonet. Shënimi i AIFA zyrtarizon në mënyrë thelbësore, me të njëjtat vëzhgime të çështjes, atë që është argumentuar më parë nga Komiteti Teknik Shkencor, i cili – për shkak të parimit të kujdesit maksimal, duke marrë parasysh skenarin e ndryshuar epidemiologjik, disponueshmërinë e vaksinave mRna dhe trajtimi parimor i drejtë – rekomandon përdorimin e vaksinës vetëm në mbi 60 vjeç, dhe përdorimi i një produkti tjetër për dozën e dytë tek të rinjtë.

“Në bazë të studimeve klinike të botuara javët e fundit, CTS vendosi, përballë një rritje të konsiderueshme të përgjigjes së antitrupave dhe një profili të mirë të reaktogjenitetit, të miratojë përzierjen e vaksinës (doza e parë me Vaxzevria dhe doza e dytë me Comirnaty ose, për analogji, me vaksinën Moderna)”, lexohet në shënimin AIFA, i cili zyrtarizon kështu përdorimin e këtyre vaksinave mRna si dozë e dytë në një regjim të përzier vaksinimi për moshat nën 60 vjeç. Distanca midis dozës së parë dhe të dytë: 8 -12 javë. Studimet klinike të referuara nga agjencia janë ato për të cilat kemi folur ditët e fundit, të cilat tregojnë një rritje të mundshme të efekteve anësore të lehta dhe të moderuara me përzierjen e vaksinave, duke inkurajuar të dhëna për nivelin e përgjigjes imune dhe për këtë arsye të mbrojtjes.

Shpresa është që miratimi i kësaj strategjie të re vaksinimi, përveç besueshmërisë biologjike – për të përdorur fjalët e AIFA që e mbështet atë – do të dalë efektiv dhe i sigurt në terren, natyrisht. Por dinamika me të cilën kemi arritur në këtë vendim mbase duhet të frymëzojë një reflektim mbi metodën, mbi mënyrën se si ne i trajtojmë dhe përdorim provat shkencore në dispozicion me kalimin e kohës për të marrë vendime.

Eunews.alComments are closed.