×
Sunday, December 4, 2022

Ish-Kryeprokurori i Gjykatës Speciale në Hagë emërohet Këshilltar special në hetimet e Trump 

November 18, 2022

Jack Smith, këshilltari special i shpallur nga Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland të premten për të mbikëqyrur hetimet penale për mbajtjen e dokumenteve të klasifikuara në resortin Mar-a-Lago të ish-presidentit Donald Trump dhe pjesë të kryengritjes së 6 janarit 2021, ka qenë një prokuror prej shumë kohësh i Departamentit të Drejtësisë.

Në një deklaratë pas njoftimit të tij, Smith u zotua të kryejë hetimet “në mënyrë të pavarur dhe bazuar në praktikat më të mira të Departamentit të Drejtësisë.

Ritmi i hetimeve nuk do të ndalojë nën vëzhgimin tim. Unë do të ushtroj gjykim të pavarur dhe do t’i çoj hetimet përpara me shpejtësi dhe tërësisht në çfarëdo rezultati që diktojnë faktet dhe ligji, “tha Smith.

Smith filloi karrierën e tij si ndihmës prokuror qarku me Zyrën e Prokurorit të Qarkut të Nju Jorkut në vitin 1994. Ai iu bashkua Distriktit Lindor të Nju Jorkut në vitin 1999 si ndihmës avokat i SHBA-së, ku ai ndoqi penalisht çështje duke përfshirë shkeljet e të drejtave civile dhe oficerët e policisë të vrarë nga bandat , sipas Departamentit të Drejtësisë.

Duke filluar nga viti 2008, ai punoi për Gjykatën Penale Ndërkombëtare dhe mbikëqyri hetimet e krimeve të luftës nën Zyrën e Prokurorit për dy vjet. Në vitin 2010, ai u bë shef i Seksionit të Integritetit Publik të Departamentit të Drejtësisë, ku mbikëqyri çështjet gjyqësore të rasteve të korrupsionit publik përpara se të emërohej ndihmësi i parë i avokatit të SHBA për Distriktin e Mesëm të Tenesit në 2015.

Ai u largua nga Departamenti i Drejtësisë në vitin 2017 pasi ishte prokuror në agjenci për më shumë se 16 vjet. Në vitin 2018, ai u bë Kryeprokuror i Gjykatës Speciale në Hagë, ku hetoi krimet e luftës në Kosovë.

Gjatë gjithë karrierës së tij, Jack Smith ka ndërtuar një reputacion si një prokuror i paanshëm dhe i vendosur, i cili udhëheq ekipet me energji dhe fokus për të ndjekur faktet kudo që të çojnë,” tha Garland gjatë njoftimit të premten. “Z. Smith është zgjedhja e duhur për t’i përfunduar këto çështje në mënyrë të barabartë dhe urgjente.”

CNN/EUNEWSComments are closed.