×
Sunday, August 7, 2022

Ish-kryeministri i Italisë, Conte zgjidhet lideri i Pesë Yjeve, thyen mitin e Bepe Grillos

August 7, 2021

Ish-kryeministri i Italisë, Giuseppe Conte merr zyrtarisht drejtimin e Lëvizjes 5 Yje dhe e realizon  këtë me një konsensus plebishitar.

Në platformën Skyvote, 67.064 abonentë të M5 morën pjesë në konsultim (nga 115.130 që kishin të drejtë): nga këta, 62.242 votuan po, 92.8% të totalit. Në fakt, numrat ishin vetëm 4,822.

“Rezultatet flasin vetë, unë shpall të zgjedhur si presidentin e parë të Lëvizjes me 5 yje, Giuseppe Conte”, deklaroi Vito Crimi pasi lexoi rezultatet e votimit.

“Më në fund, puna intensive e muajve të fundit ka dhënë rezultate. Tani mund të fillojmë nga një bazë e fortë ”, komenti i parë i presidentit Contes. E cila tashmë njofton turneun e parë për shtator: një muaj që të përpiqet të ndikojë tashmë në zgjedhjet administrative të 3 dhe 4 tetorit.

Conte gjithashtu votoi për një statut të ri dhe një “kartë parimesh” të M5S, të cilat riorganizojnë, ndër të tjera, strukturën menaxhuese të partisë: një pjesë e emërimeve do t’i shkojë Conte, një tjetër Grillo.

Lëzivja Pesë Yjet “Cinque Stelle” u krijua nga aktori i njohur i humori Beppe Grilo, dhe ishte ai që e futi në politikë Conte, duke e caktuar si kryeministër. Ai qëndruar në heshtje, por kjo zgjedhje muind të cilësohet dhe si një tranzicion i kalimit të frenave të drejtimit të Contes, duke i dhënë fund mënyrës së funksionimit si Lëvizje por një parti rivale brenda majtës së majtës dhe kundërshtarëve të djathtë.

Eunews.alComments are closed.