×
Sunday, August 7, 2022

Inteligjenca Artificiale mund të diagnostikojë demencën brenda një dite

August 11, 2021

Shkencëtarët po testojnë një sistem të inteligjencës artificiale që mendohet se është i aftë të diagnostikojë demencën pas një skanimi të vetëm të trurit. Gjithashtu mund të parashikojë nëse gjendja do të mbetet e qëndrueshme për shumë vite, do të përkeqësohet ngadalë ose do të ketë nevojë për trajtim të menjëhershëm. Aktualisht, mund të duhen disa skanime dhe teste për të diagnostikuar demencën. Studiuesit e përfshirë thonë se diagnozat e hershme me sistemin e tyre mund të përmirësojnë shumë rezultatet e pacientëve.

“Nëse ndërhyjmë herët, trajtimet mund të fillojnë herët dhe të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes dhe në të njëjtën kohë të shmangin më shumë dëme. Ka të ngjarë që simptomat të shfaqen shumë më vonë në jetë ose mund të mos shfaqen kurrë,” tha Prof Zoe Kourtzi, nga Universiteti i Kembrixhit. Sistemi i Prof Kourtzi krahason skanimet e trurit të atyre pacientëve që mendohet se mund të kenë çmenduri me ato të mijëra pacientëve me demencë dhe të dhënat e tyre përkatëse mjekësore.

Në testet para-klinike, AI ka qenë në gjendje të diagnostikojë demencën, vite para se të shfaqen simptomat, edhe kur nuk ka shenja të dukshme të dëmtimit në skanimin e trurit. Konsulenti neurolog Dr Tim Rittman, i cili po udhëheq studimin, me neuroshkencëtarët në Universitetin e Kembrixhit, e quajti sistemin e inteligjencës artificiale një “zhvillim fantastik”. “Këto grupe sëmundjesh janë vërtet shkatërruese për njerëzit. AI është i sigurt në diagnozë dhe jep më shumë informacione në lidhje me përparimin e mundshëm të sëmundjes”, është shprehur Dr Tim Rittman.

Eunews.alComments are closed.