×
Saturday, October 23, 2021

Institucionet e BE-së bashkojnë forcat për të nisur ditën e parë vjetore organike

September 25, 2021

Parlamenti Evropian, Këshilli dhe Komisioni u mblodhën të enjten (23 shtator) për të festuar nisjen e një “Dite Organike të BE” vjetore, e krijuar për të promovuar bujqësinë organike për të forcuar prodhimin dhe konsumin e saj në BE.

Të tre institucionet nënshkruan një deklaratë të përbashkët që përcakton çdo 23 shtator të ardhshëm si Ditën Organike të BE -së.

Sipas Komisionerit të Bujqësisë Janusz Wojciechowski, dita vjetore organike është krijuar për të rritur ndërgjegjësimin për prodhimin organik dhe për të promovuar “rolin kryesor që luan në kalimin në sistemet e qëndrueshme të ushqimit”.

Në ceremoninë e nënshkrimit dhe fillimit, Komisioneri e përshkroi bujqësinë organike si një “lloj bujqësie të qëndrueshme ku prodhimi i ushqimit bëhet në harmoni me natyrën, biodiversitetin dhe mirëqenien e kafshëve”.

Komisioneri gjithashtu vuri në dukje se 23 shtatori u zgjodh në mënyrë specifike pasi është edhe ekuinoksi i vjeshtës, kur dita dhe nata janë njësoj të gjata, diçka që ai e përshkroi si një “simbol të ekuilibrit midis bujqësisë dhe mjedisit që i përshtatet në mënyrë ideale prodhimit organik”.

Politika e re ushqimore do të trefishojë sasinë e tokës bujqësore të kultivuar organikisht deri në vitin 2030
Strategjia e BE -së Farm to Fork (F2F) ka synuar 25% të tokës bujqësore në BE duke qenë bujqësore organike deri në vitin 2030, një rritje trefish.

Bujqësia organike është fokusi kryesor i Komisionit. Nën politikën kryesore ushqimore të BE -së, strategjia Farm to Fork synon të trefishojë sasinë e tokës së kultivuar organikisht në BE në 25% deri në vitin 2030.

Në një deklaratë të Komisionit që shoqëronte nisjen e ditës, ekzekutivi i BE -së nënvizoi se prodhimi organik vjen me shumë përfitime të rëndësishme.

Këto përfshinin që fushat organike kanë rreth 30% më shumë biodiversitet, kafshët e kultivuara organikisht gëzojnë një shkallë më të lartë të mirëqenies së kafshëve, marrin më pak antibiotikë dhe fermerët organikë kanë të ardhura më të larta dhe janë më elastikë.

Kjo Ditë e re Organike e BE -së vijon nga publikimi i një plani veprimi për zhvillimin e prodhimit organik, miratuar nga Komisioni në Mars.

I strukturuar rreth një sulmi me tre drejtime-rritja e konsumit, rritja e prodhimit dhe përmirësimi i mëtejshëm i qëndrueshmërisë së sektorit-plani propozon veprime të dizajnuara për të rritur ndjeshëm prodhimin dhe konsumin e produkteve organike në BE.

Ushqimi organik ‘më i shëndetshëm’ thotë Komisioneri agro ndërsa BE nis planin e ri organik

Ushqimi organik është “më i shëndetshëm” sesa homologët e tij të prodhuar kimikisht, u tha Komisionerit të Bujqësisë të BE Janusz Wojciechowski gazetarëve në një ngjarje për të shënuar fillimin e planit të veprimit organik të BE të enjten (25 mars).

Duke përshëndetur krijimin e ditës së re organike, Jan Plagge, president i shoqatës së organikave të BE -së IFOAM, e quajti ditën një “mundësi ideale” për të bërë një vlerësim se ku është Evropa në arritjen e qëllimeve të saj organike.

Sidoqoftë, Presidenti i lëvizjes organike shtoi disa shënime paralajmëruese për zbatimin e planit të veprimit, duke vënë në dukje se planet strategjike kombëtare të CAP të shteteve anëtare do të jenë motori kryesor për arritjen e objektivave organikë të BE.

Planet kombëtare, draftet e të cilave do të paraqiten në Komision për miratim deri në fund të vitit, janë instrumenti kyç përmes të cilit vendet e BE-së do të përcaktojnë se si synojnë të përmbushin nëntë objektivat në mbarë BE-në.

Si e tillë, shoqata e organikave shfrytëzoi rastin për t’i bërë thirrje shteteve anëtare që të “përdorin sa më mirë mundësitë e ofruara nga CAP e re për të mbështetur zhvillimin e sektorit të tyre organik kombëtar”.

“Shtë koha për të shpërblyer siç duhet fermerët organikë, dhe fermerët konvencionalë që kalojnë në organikë, për përfitimet që ato sjellin në natyrë dhe shoqëri, dhe për të financuar siç duhet sistemet e këshillimit të fermave të drejtuara drejt praktikave organike dhe agroekologjike të tjera,” tha ai.

I pyetur nga EURACTIV sesi Komisioni planifikon të inkurajojë shtetet anëtare që të vendosin pjesën e përparme organike dhe qendrën e planeve të tyre kombëtare të CAP, Komisioneri tha se ai ishte i sigurt se vendet e BE do të përfitonin nga mundësitë në dispozicion të tyre.

“Ne do të vlerësojmë sa ambiciozë janë dhe si demonstrojnë ata për të rritur bujqësinë organike,” tha ai.

Megjithatë, ai pranoi se mund të jetë sfiduese në disa shtete anëtare.

“Mund të ketë dialog të vështirë me shtetet anëtare të cilat kanë një kontribut shumë të vogël të bujqësisë organike,” tha ai, duke theksuar se ka vende të caktuara të BE-së në të cilat vetëm 3-4% e tokës bujqësore kultivohet nën bujqësinë organike.

“Por do të jetë një çështje dialogu me vendet anëtare,” tha ai.

Eunews.al

Comments are closed.