×
Friday, October 22, 2021

Gjukanoviç: Qeveria e Malit të Zi siguroi fronëzimin me dhunë të mitropolitit Joanikije

September 5, 2021

Qeveria e Malit të Zi përmes keqpërdorimit brutal të resurseve shtetërore, kryesisht ushtrisë dhe policisë dhe përdorimit krejtësisht të papërshtatshëm të forcës kundër qytetarëve të mbledhur në mënyrë paqësore, ka siguruar fronëzimin me dhunë të mitropolitit Joanikije, deklaroi presidenti malazez, Milo Gjukanoviç.

Ai tha se vetëm një njeri pa dinjitet do të lejonte që “të sillej në manastirin e Cetinjes me helikopter duke zbritur në kryeqytetin malazez dhe nën mbrojtjen e ‘batanijeve të blinduara’, dhe kështu të turpëronte fronin e Shën Pjetrit të Cetinjes”.

Sipas Gjukanoviçit, ata ishin dëshmitarë të turpit të madh të Kishës Ortodokse Serbe (KOS) dhe Qeverisë në Cetinje, të paparë në historinë e gjatë të shtetit malazez dhe njëlloj në historinë e ortodoksisë së përgjithshme.

“Duke abuzuar brutalisht me resurset shtetërore, kryesisht ushtrinë dhe policinë dhe përdorimin krejtësisht të papërshtatshëm të forcës kundër qytetarëve të mbledhur paqësisht në kryeqytetin malazez, qeveria siguroi fronëzimin me dhunë të mitropolitit Joanikije, kundër vullnetit të shumicës dërmuese të qytetarëve të Cetinjes dhe një numri të konsiderueshëm të qytetarëve të Malit të Zi”, tha Gjukanoviç.

Siç tha ai, Cetinja ishte edhe një herë në detyrë, siç ka qenë shumë herë në historinë e Malit të Zi.

Presidenti malazez Gjukanoviç tha se qytetarët e Cetinjes të mbledhur paqësisht në një mënyrë vendimtare dhe të përgjegjshme mbronin nderin dhe dinjitetin e qytetit dhe shtetit.

“Kjo dëshmohet më së miri nga fakti se, pavarësisht nga provokimet e rëndësishme që pësuan, qytetarët nuk e lejuan veten të rrezikojnë paqen dhe stabilitetin e kryeqytetit dhe Malit të Zi dhe jetën dhe shëndetin e asnjë prej qytetarëve të mbledhur, përfshirë pjesëtarët e organeve të sigurisë”, tha Gjukanoviç.

Ai tha se kjo ishte “fitorja e parë e Pirros e Qeverisë”, e cila, siç tha ai, vazhdon t’u shërbejë interesave të mëdha shtetërore dhe Kishës Ortodokse Serbe si një këngë e nacionalizmit serbomadh kundër Malit të Zi.

Sipas tij, mund të thuhet se ky është fundi i respektit që Kisha Ortodokse Serbe ka gëzuar deri më tani si në kryeqytet ashtu edhe në Mal të Zi.

“Kështu, kambanat që mund të dëgjoheshin pas fronëzimit dhe të cilat supozoheshin të ishin kambana për nder të mitropolitit të ri të KOS-it në Cetinje, ishin në fakt kambanat e prehjes së misionit të KOS-it dhe mitropolitëve të Cetinjes në kryeqytetin malazez”, tha Gjukanoviç.

Eunews.al

Comments are closed.