×
Tuesday, July 23, 2024

Gazeta më e madhe italiane, Corriere della Sera: Koronavirusi, «modeli i Shqipërisë»: një aplikacion për autorizimin e daljeve të qytetarëve.

March 31, 2020


Modeli i Shqipërisë kundër koronavirusit është një aplikacion ku qytetarët autorizohen për të dalë nga shtëpia, shkruan gazeta më e madhe italiane “Corriere della Sera”.

Me anë të një sistemi në internet, qytetarët mund të aplikojnë për leje për të dalë nga shtëpia një orë në ditë vetëm për një anëtar të familjes. Por, jo për të moshuarit

Jo më shumë se një orë në ditë, vetëm një anëtar për familje, gjatë pjesës së parë të ditës dhe jo pa marrë autorizim, përmes aplikacionit ose mesazheve me tekst, për t’u paraqitur në polici.

Nga e hëna, në Shqipëri merret një leje dalje në mënyrë që të kryen aktivitete thelbësore – blerja e ushqimve ose ilaçe – por pa sanksione të kripura financiare.

Kjo është masa e fundit e qeverisë së qendrës së majtë të udhëhequr nga Edi Rama për të ndaluar përhapjen e koronavirusit në një vend me 2,84 milionë banorë, me 223 raste dhe 12 viktima.

Si funksionon? Ekzistojnë dy procedura – njëra nëse lëviz më këmbë dhe tjetra me makinë – dhe ato bazohen në platforma të ndryshme dixhitale.

Moduli telematik

Në rastin e parë, qytetari duhet të regjistrohet në “e-Albania”, portal në internet (i cili është edhe një aplikacion për smartphone), duke siguruar të gjitha të dhënat e tij personale. Pasi të keni regjistruar, thjesht zgjidhni artikullin e parë që shfaqet, “Leje për dalje” (“Leja për t’u larguar”), duke futur ditën kur keni ndërmend dilni, kohën (duke kujtuar se keni më së shumti një orë në ditë). Menjëherë pasi të mbërrijë autorizimi (në emailin e përdorur në kohën e regjistrimit) ai i tregohet policisë nëse ndaloheni prej saj.

Asnjë miratim për pensionistët

Pak më e rëndë për ata që do të kërkojnë një kalim përmes SMS: mund të marrë një ditë të plotë për një përgjigje nga autoriteti qendror pasi do të jetë e nevojshme të konfirmoni të dhënat e futura dhe të parandaloni që më shumë se një anëtar të dalë nga shtëpia.

“Portali nuk favorizon pensionistët, përgjigjja do të jetë gjithmonë negative sepse ata duhet të qëndrojnë në shtëpi”, tha kryeministri shqiptar gjatë një njoftimi.

Një mënyrë për të mbrojtur fashën më të brishtë të shoqërisë. Dhe kush do të kujdeset për ta?

“Për ata që nuk jetojnë pranë fëmijëve të tyre dhe nuk kanë asnjë mbështetje tjetër, shteti do të ndihmojë duke siguruar ndihmën e kërkuar”, tha Rama.

Me makinë

Procedura e dytë është ajo e rezervuar për ata që duan të lëvizin me makinë: në këtë rast banori do të duhet të hyjë në një kërkesë tjetër – e menaxhuar nga Policia e Shtetit – ku të paraqesë kërkesën për autorizim dhe duke përfshirë, ndër të tjera, itinerarin.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments