×
Thursday, September 28, 2023

Franca kërkon të parandalojë filmimin e policisë: Gjobë deri në 45 mijë euro për ata që ndajnë imazhe

November 18, 2020Një projekt-ligj i propozuar nga qeveria franceze, nëse miratohet, do të ndalojë ndarjen e imazheve të oficerëve të policisë ndërsa ata bëjnë punën e tyre. Sipas Elysée, masa, e cila është pjesë e një projektligji për sigurinë, është një hap i domosdoshëm për të mbrojtur policinë nga veprimet e dhunshme. Por teksti tashmë është kritikuar ashpër nga shoqatat e lirive civile dhe mbrojtësit e lirisë së shtypit.

Konkretisht, projektligji ndalon “shpërndarjen me çfarëdo mjeti, për qëllim ose dëmtimin e integritetit fizik ose psikologjik, imazhin e fytyrës ose ndonjë element tjetër identifikues të secilit oficer policie kombëtar ose anëtar të xhandarmërisë kombëtare kur ai është të angazhuar në një operacion policor ”. Dënimi për shkelësit ndryshon nga gjobat deri në 45 mijë euro deri në një vit burgim.

Shoqatat dhe autoritetet në mbrojtje të lirive civile tashmë kanë sulmuar tekstin i cili, sipas kritikëve më të shumtë, “mund të sjellë rreziqe të konsiderueshme për lirinë e informacionit”. “Publikimi i imazheve në lidhje me ndërhyrjet e policisë është legjitim dhe i domosdoshëm për një demokraci funksionale,” tha Claire Hédon, ombudsman i të drejtave të njeriut. “Pavarësisht nëse ata janë filmuar nga gazetarët me ose pa kartë, qytetarë, aktivistë të të drejtave të njeriut, të njëjtat video që denoncojnë dhunën e kryer nga anëtarët e forcave të sigurisë kanë lejuar që tema të shfaqet në debatin demokratik”, vërejnë ata në një letër e përbashkët nga gazetarët nga agjencia AFP, tre gazetat kryesore kombëtare dhe shumë media të tjera franceze.

Qeveria i’u përgjigj pretendimeve se projektligji paraqiste një kërcënim për lirinë e shtypit me fjalët e Ministrit të Brendshëm Gérald Darmanin, i cili specifikoi se masat nuk do të zbatoheshin për gazetarët. “Kushdo që dëshmon një episod që bie nën kodin penal do të ketë të drejtën ta filmojë atë dhe t’ia transmetojë prokurorit, por kushdo që dëshiron ta ndajë atë gjerësisht në Internet do të duhet të zbulojë fytyrat e policëve dhe xhandarëve,” i tha Darmanin radios France Info. Deputetët që mbështesin projekt-ligjin theksuan se teksti ka për qëllim të mbulojë vetëm veprime “të dëmshme” dhe jo për të parandaluar njerëzit nga raportimi i parregullsive të policisë. Arsyetimet që nuk e bindën zyrën e Komisionerit të Lartë për të Drejtat e Njeriut në Kombet e Bashkuara, e cila paralajmëroi Francën se projektligji “mund të çonte në shkelje të konsiderueshme të të drejtave të njeriut dhe lirive themelore, në veçanti të drejtës për privatësia dhe e drejta për lirinë e shprehjes “.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments