×
Thursday, October 6, 2022

Forcohet aleanca së qendrës së majtë në fushatën zgjedhore italiane

August 7, 2022

Shtatë javë para zgjedhjeve politike në Itali, aleanca e qendrës së majtë ka mbledhur më shumë parti rreth vehtes.

Gjatë fundjavës, të Gjelbrit, e majta italiane dhe gjithashtu partia e re e ministrit të Jashtëm Luigi Di Maio, Angazhimi Qytetar, iu bashkuan aleancës së udhëhequr nga Social Demokratët (PD). Tashmë, partia Demokratike e ish-kryeministrit Enrico Letta kishte nënshkruar një marrëveshje me dy parti të qendrës së djathtë.

Në sistemin zgjedhor italian, i cili ndan një pjesë të vendeve të tij në parlament me shumicë të pastër, aleanca të tilla janë vendimtare për suksesin.

Menjëherë pas rënies së qeverisë së kryeministrit Mario Draghi në korrik, blloku i qendrës së djathtë kishte rënë dakord tashmë për të bashkëpunuar.

Në sondazhet e opinionit, tri partitë e krahut të djathtë Fratelli d’Italia, Lega dhe Forza Italia (Avanti / Andiamo, Itali) janë në krye dhe kanë perspektivat më të mira për të fituar zgjedhjet e 25 shtatorit.

Forca më e fortë mund të jetë ”Fratelli d’Italia”, lideri i të cilit Giorgia Meloni dëshiron të bëhet kryeministre.

Aleanca e qendrës së majtë është thjesht një bashkim komoditeti për të parandaluar një qeveri të ekstremit të djathtë. Partitë ndryshojnë shumë në programet e tyre.

Ditët e fundit, politikanë të shquar janë treguar herë pas here të egër në sulmet e tyre ndaj njëri-tjetrit, veçanërisht në rrjetet sociale, e në disa raste edhe pas vulosjes së bashkëpunimit.Comments are closed.