×
Sunday, October 24, 2021

Evakuimi i afganëve, Biden: SHBA po shqyrton vende të reja për t’i strehuar

August 20, 2021

Presidenti i SHBA-së, Joe Biden ka dhënë detaje të reja në lidhje me evakuimet e vazhdueshme ushtarake amerikane të qytetarëve dhe afganëve të pambrojtur ndërsa kaosi vijon në Afganistan.

Qeveria amerikane po shqyrton vende të reja duke përfshirë Evropën, për të zhvendosur afganët ndërsa afrohet kapaciteti në Katar dhe po përpiqet të trajtojë shtypjen e njerëzve që kërkojnë të ikin nga Afganistani, sipas Biden.

Shumë nga fluturimet evakuuese të qeverisë amerikane po udhëtonin për në Katar, janë ngadalësuar.

Në ditët që kur kryeqyteti afgan ka rënë në duart e talebanëve, Shtetet e Bashkuara janë përpjekur të sigurojnë Aeroportin Ndërkombëtar Hamid Karzai të Kabulit dhe të evakuojnë qytetarët amerikanë dhe afganët e pambrojtur mes situatës së jashtëzakonshme.

Përpjekjet ushtarake dhe diplomatike janë duke u zhvilluar për të ushtruar presion mbi talebanët për të siguruar kalim të sigurt për ata që përpiqen të arrijnë në aeroport, por tani për tani rruga atje është e mbushur me pasiguri për afganët që kërkojnë të ikin, pasi ata së pari duhet të kalojnë rrugën e tyre shpesh të dhunshme dhe arbitrare.

Ambasada Amerikane në Kabul ka këshilluar amerikanët se “nuk mund të sigurojë kalim të sigurt në aeroport” dhe zyrtarët e Departamentit të Mbrojtjes dhe Shtetit kanë thënë se ata nuk kanë kapacitet për të tërhequr qytetarët amerikanë nga Kabuli dhe për t’i sjellë në aeroport për fluturime evakuimi.

Eunews.al

Comments are closed.