×
Tuesday, July 23, 2024

E majta radikale në Gjermani dhe Francë dëshiron kthimin në shërbimit të detyrueshëm ushtarak: “Ndihmon kundër racizmit”

December 1, 2020


Mendohet se partitë e së majtës janë përgjithësisht më së paku militariste dhe më shumë kundër çdo lloj mbështetjeje për forcat e armatosura. Megjithatë, nga Franca në Gjermani mesazhet e përcjella nga këto forca politike duket se po mbështesin tezën e kundërt.

Sidomos në Francë, ku edhe Jean-Luc Mélenchon, udhëheqës i partisë radikale të majtë, France Insoumise (Francë e Padëmshme), tha se ai ishte në favor të një kthimi të shërbimit të detyrueshëm ushtarak në Francë, dhe përfshirjen e rekrutëve të shërbimit në polici. “Kjo do të ndryshonte vështrimin e njerëzve ndaj policisë së tyre dhe do të ndryshonte praktikat e tyre të brendshme. Racizmi dhe dhuna do të ulen,” tha politikani i cili tashmë ka njoftuar kandidaturën e tij në zgjedhjet presidenciale të 2022, dhe i cili në të kaluarën pothuajse kishte arritur balotazh kundër Emmanuel Macron. Për Mélenchon, intervistuar nga gazeta L’Opinion, “mbrojtja pasive dhe e armatosur popullore mbetet një domosdoshmëri në këndvështrimin tim”.

Në Gjermani, nga ana tjetër, të Gjelbrit kërkuan papritur përforcim të forcave të armatosura gjermane, Bundeswehr dhe një rritje të shpenzimeve ushtarake. “Ka mungesë të syzeve të shikimit të natës për stërvitje, për të mos përmendur orët e fluturimit. Duhet të jemi të sinqertë në lidhje me të. Po, në disa zona nevojiten më shumë investime, në mënyrë që pushkët të shkrepin dhe syzet e shikimit të natës të funksionojnë”, tha bashkë-kryetarja e Partisë, Annalena Baerbock, gjatë një interviste me gazetën “Sueddeutsche Zeitung“. Politika ka treguar se, nëse do të shkonte te qeveria, partia do të fillonte bisedimet e mbrojtjes me presidentin francez, Emmanuel Macron, gjithashtu në lidhje me operacionet ushtarake të BE. Në veçanti, Baerbock vuri në dukje: “Nuk do të jetë e lehtë, por nuk kemi pse të tërhiqemi“.

Në këtë këndvështrim, në funksion të ndryshimit të administratës në Shtetet e Bashkuara dhe presidencës së ardhshme të Joe Biden, eksponenti i ekologjistëve ka kërkuar një angazhim të përbashkët më të fortë në politikën e përbashkët të mbrojtjes nga ana e vendeve anëtare të BE-së. Për Baerbock, nëse Perëndimi nuk ka ndërmend të lërë fushën e ruajtësit të paqes tek  shtete si Kina, Rusia ose Turqia, Evropa duhet “të kthehet për të marrë rolin e saj më seriozisht për paqen në botë“. Për këtë arsye, ai beson se BE duhet të zhvillojë “një metodë të re bashkëpunimi” me Shtetet e Bashkuara dhe Presidentin e zgjedhur Biden, kur administrata e tij të marrë zyrtarisht detyrën Janarin e ardhshëm.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments