×
Thursday, June 1, 2023

Drejtori i Agjecisë Europiane të Barnave, Rasi: Duhet kohë e gjatë për gjetjen e vaksinës kundër COVID-19

May 18, 2020Për vaksinën anti-COVID-19, do të jetë e nevojshme të prisni, “të paktën një vit, në rastin më të mirë”, por sidoqoftë të gjendet një herë, do të duhet kohë për ta prodhuar atë në një shkallë globale, dhe pastaj “do të jetë thelbësore të keni një skemë difuzioni që përcakton se kush duhet të vaksinojë së pari”, ky është paralajmërimi nga Guido Rasi, drejtori ekzekutiv i Agjencisë Evropiane të Barnave (EMA), me rastin gjatë seancës dëgjimore në Komitetin e Mjedisit të Parlamentit Evropian.

Në luftën kundër pandemisë, një zgjidhje e shpejtë nuk mund të imagjinohet. “Në vazhdën e situatës, njerëzve u kërkohet të zbusin standardet, por nuk do të doja të pendohesha më vonë.” Kërkimet dhe eksperimentimet janë të nevojshme para autorizimit. Por mbi të gjitha duhet të mësohemi me faktin se “do të duhet të vazhdojmë me valë” të vaksinimit, në mënyrë që të “krijojmë një unazë të parë mbrojtjeje” dhe të përpiqemi të “marrim mbrojtjen më të lartë të mundshme me disponueshmërinë më të vogël”. Prandaj, duhet të përcaktohet një mënyrë për të kuptuar se kush të fillojë administrimin e kurës pasi të prodhohet.

Gjithashtu ai kujton se “autorizimi për tregun e vaksinës dhe disponueshmëria e tij nuk shkojnë paralelisht”. Të jesh në gjendje të shesësh produktin nuk nënkupton që plotëson të gjithë kërkesën. “Shpresa jonë është që nuk ka vetëm një vaksinë, por më shumë se një vaksinë në dispozicion”, por ato janë vetëm hipoteza të mbara gjithashtu dhe mbi të gjitha për Evropën, e cila rrezikon të mbetet pas. “Lënia e një vendi të tretë të prodhojë vaksinën na ekspozon ndaj cenueshmërisë.”

Ndërkohë, në funksion të vjeshtës dhe dimrit, periudha të së keqes sezonale, Rasi fton të gjithë të bëjnë vaksinën kundër gripit “tradicional”. “Shtë e rëndësishme për të gjithë që të marrin vaksinën e gripit, në mënyrë që të ndihmojnë në dallimin e asaj që është COVID dhe çfarë jo”. Por në sfond mbetet çështja e lëvizjes jo-vax, të cilën drejtori ekzekutiv i EMA nuk e citon drejtpërdrejt, por që megjithatë evokon një nyjë për t’u lidhur. Në kundërshtim me Coronavirus “hezitimi ndaj vaksinave është një faktor i rëndësishëm”. Pikërisht për këtë arsye, ai thotë, “ne kemi filluar një fushatë për ndërgjegjësimin mbi vaksinat, dhe përveç kësaj fushate synojmë të jemi transparent”, në mënyrë që të eliminojmë çdo “skepticizëm” rreth vaksinave.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments