×
Sunday, August 7, 2022

Dendias: Greqia dhe Turqia kanë ende qëndrime të ndryshme për shumë çështje

August 2, 2021

Turqia duhet të kuptojë se çdo përshkallëzim i provokimeve do të ketë një kosto të madhe për të, si në nivelin diplomatik ashtu edhe në atë ekonomik, ndërkohë që dy vendet kanë qëndrime të ndryshme për shumë çështje, deklaroi ministri i Jashtëm grek, Nikos Dendias në një intervistë për gazetën ”Proto Thema”.

Ai tha se ”ekziston një hendek i madh midis pozicioneve greke dhe turke dhe kjo për faktin se Turqia refuzon të pranojë si bazë për zgjidhjen e çdo lloj ndryshimi të Drejtën Ndërkombëtare dhe Ligjin e Detit”.

Lidhur me bisedimet eksploruese me Turqinë, ai tha se Greqia po pret nga Ankaraja për të propozuar datat për raundin e 63-të, pasi raundi i 62-të u mbajt në Athinë në mars.

Ai përsëri sqaroi se çështjet e vetme të diskutuara në këto kontakte jozyrtare dhe jopërfshirëse janë përcaktimi i shelfit kontinental dhe i Zonës Ekskluzive Ekonomike në Egje dhe në Mesdheun Lindor.

Duke iu referuar njoftimeve turke për hapjen e Varoshës, Dendias vuri në dukje se nuk është vetëm një veprim tjetër ilegal turk që shkel dhe injoron Ligjin Ndërkombëtar, por një përpjekje e organizuar për të ndryshuar rrënjësisht kuadrin e zgjidhjes së çështjes së Qipros.

Ai gjithashtu bëri të qartë se Greqia refuzon çdo propozim që nuk parashikohet në Traktatet e Këshillit të Sigurisë të OKB-së.

Ai gjithashtu iu referua marrëdhënieve greko-amerikane duke vënë në dukje se ato janë në një nivel shumë të lartë duke shtuar se, nëse kushtet shëndetësore e lejojnë atë, ai do të udhëtojë në Nju Jork në shtator për të marrë pjesë në Asamblenë e OKB-së.

Ai nënvizoi gjithashtu se një vizitë në Uashington është duke u programuar për tetor-nëntor 2021.

Eunews.alComments are closed.