×
Saturday, July 31, 2021

Brukseli hedh poshtë kërkesën e Britanisë së Madhe për të rihapur marrëveshjen e Brexit

July 22, 2021

Komisioni Evropian sot goditi një kërkesë nga Londra për të rinegociuar protokollin e Irlandës Veriore të marrëveshjes Brexit, e cila rregullon tregtinë midis Britanisë së Madhe dhe ishullit të Irlandës. Disa orë më parë, David Frost, ministri britanik i ngarkuar me Brexit, bëri thirrje për një “ekuilibër të ri” dhe kërcënoi BE me tejkalimin e njëanshëm të marrëveshjes nëse nuk bie dakord për rregulla të reja.

Frost i tha Dhomës së Lordëve se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar kishte arritur në përfundimin se Britania mund të justifikonte mbizotërimin e protokollit, por do të ndalet për ta bërë këtë për tani. “Ne e marrim shënim deklaratën e bërë nga Lord Frost sot,” tha në një deklaratë Zëvendës-Presidenti i Komisionit Maroš Šefčovič. “Megjithatë, ne nuk do të biem dakord për një rinegociim të Protokollit.”

Në vend të kësaj, BE ishte e gatshme të “vazhdonte të kërkonte zgjidhje krijuese” për të lehtësuar tregtinë midis Britanisë dhe Irlandës së Veriut, e cila është pjesë e Mbretërisë së Bashkuar, por ka një kufi tokësor me Republikën e Irlandës, një anëtare e BE. Sidoqoftë, ato zgjidhje duhet të jenë “brenda kornizës së Protokollit, në interes të të gjitha komuniteteve në Irlandën e Veriut”, tha Šefčovič..

Nënkryetari i Komisionit vuri në dukje se Frost dhe Kryeministri i tij Boris Johnson kishin rënë dakord për protokollin dhe se ai u ratifikua nga parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar. Ishte tashmë një zgjidhje e porositur “për të adresuar sfidat unike që Brexit dhe lloji i Brexit i zgjedhur nga qeveria Britanike, paraqet për ishullin e Irlandës”, argumentoi ai, duke shtuar se ishte gjithashtu e nevojshme për të ruajtur tregun e vetëm të BE. Protokolli imponon kontrolle në Detin Irlandez për të mbrojtur tregun e BE nga mallrat dhe për të ndaluar ushqimet që mund të mos jenë në përputhje me standardet e BE nga hyrja përmes Irlandës së Veriut.

“Në mënyrë që të arrihen këto objektiva, protokolli duhet të zbatohet. Respektimi i detyrimeve ligjore ndërkombëtare është i një rëndësie thelbësore,” tha Šefčovič../Politico

Eunews.al

Comments are closed.