×
Friday, October 22, 2021

Bregu propozon krijimin e sistemit “Identiteti dixhital”, për qytetarët e Ballkanit, sipas modelit të BE -së

October 13, 2021

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), në mbylljen e Samitit të 4-të, digjital të Ballkanit Perëndimor

Podgoricë – “Ne po garojmë fort që të arrijmë standardet e larta të vendeve anëtare të BE -së. Ndonëse jemi përpjekur të vrapojmë në të njëjtin ritëm e shpejtësi, garën e kemi filluam më vonë, ndaj nëse “fazat” në politikat e BE -së nuk do të zbatohen ashtu siç duhet, rrezikojmë të mos arrijmë kurrë në BE”- tha Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) ) në mbyllje të Samitit të 4 -të Dixhital, të Ballkanit Perëndimor (WBDS) sot në Podgoricë.

“Po e shfrytëzoj këtë moment, këtë panel, si një mundësi për t’ju ​​propozuar juve, ministrave përgjegjës për axhendën dixhitale, që të filloni një proces shumë kërkues, por përfitues për krijimin e Identitetit Dixhital. Ka një qëllim të mirë e gjithë kjo, për t’i ofruar qytetarëve dhe bizneseve të Ballkanit Perëndimor (BP) mundësi që të mund të lidhin identitetet e tyre dixhitale me dëshmitë e tjera personale, si patenta e shoferit, diploma, llogaria bankare, etj. BE e nisi këtë proces muaj më parë. Të dhënat, informacioni janë fuqi, ndaj shumë vende po përdorin infrastrukturën dixhitale për t’i fuqizuar njerëzit me të dhëna. Paisja e qytetarëve me identitet dixhital të besueshëm mundëson afrimin e tyre më pranë ekonomive formale. Unë besoj se ekonomitë e Ballkanit Perëndimor mund të kërkojnë vazhdimish mundësi për ta zhvilluar këtë gjë dhe ne në RCC jemi gati të mbështesim me çdo nismë e aksion rajonal të nevojshëm, “shtoi Bregu.

Agjenda dixhitale e Ballkanit Perëndimor që RCC po mbështet, përmban shumë masa rajonale, në të gjithë komponentët e Planit të Veprimit të Tregut të Përbashkët Rajonal (CRM) Common Regional Market Action Plan (CRM) siç janë aftësitë dixhitale të Ballkanit Perëndimor dhe Koalicioni i Punës, ndihmojë BP përgatitjet për 5G, sigurrimin e kalimit më të shpejtë, më të lirë dhe më të lehtë – transaksionet kufitare, përshpejtim të rrjedhës së lirë të të dhënave, lirinë e pestë e tregut të përbashkët, etj.

“Ballkani Perëndimor ka ndryshuar shumë. Edhe BE po ndryshon nga dita në ditë. Ndërsa ne ballafaqohemi me pyetjen: a është bashkëpunimi rajonal i mjaftueshëm për të bërë të mundur që ekonomitë dhe jeta jonë të ndryshojë për më mirë!? Ju e dini përgjigjen dhe mund ta thoni më zë të lartë: Nuk mjafton. Nuk mund të ketë sukses pa procesin e evropianizimit. Gjithashtu duhet t’ja kujtojmë vetes dhe të tjerëve se besnikëria ndaj sfidës sonë evropiane është dëshira për të komunikuar, për të bërë shaka, për të punuar së bashku, për të gjeneruar veprime dhe për të arritur rezultate konkrete. E vërteta jonë është suksesi ynë. Nuk ka asnjë humbës por vetëm fitues në gjithë këtë proces”- përfundoi Bregu.

Sekretarja e Përgjithshme e RCC, mori pjesë në panelin përmbyllës të nivelit të lartë të Samitit Dixhital, të Ballkanit Perëndimor, së bashku me Olivér Várhelyi, Komisioner i Zgjerimit të BE-së, Natasha Azzopardi- Muscat, Drejtoreshë e Sistemeve dhe Politikave Shëndetësore të Vendit, në Zyrën Rajonale të OBSH-së për Evropën, Zdravko Krivokapić, Kryeministër i Malit të Zi dhe Tamara Srzentić, Ministrja malazeze e Administratës Publike, Shoqërisë Dixhitale dhe Medias.

Samiti i 4 -të dixhital i Ballkanit Perëndimor është pritur nga Qeveria e Malit të Zi.

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC) e mbështeti këtë ngjarje, më të madhen dixhitale rajonale, për të katërtin vit radhazi. Samiti Dixhital, i Ballkanit Perëndimor (WBDS) po zhvillohet çdo vit, në kuadër të Procesit të Berlinit dhe Axhendës së Tregut të Përbashkët Rajonal, për Ballkanin Perëndimor. Samiti i parë dixhital i Ballkanit Perëndimor u mbajt në Shkup në Prill 2018, i dyti u zhvillua në Beograd në 2019 ndërsa i treti në Tiranë, vitin e kaluar.

Comments are closed.