×
E shtunë, 28 Nëntor, 2020

Bisedimet e BREXIT, BE dhe Mbretëria e Bashkuar peshkojnë në ujëra të turbullta

1 Qershor, 2020

Kur bëhet fjalë për çështjen e diskutueshme të ndarjes së të drejtave të peshkimit dhe kuotave midis BE-së dhe Mbretërisë së Bashkua pas Brexitit, ka qenë një hap përpara, dy hapa mbrapa.

Të dy palët kishin rënë dakord në Deklaratën Politike për marrëdhënien e ardhshme, të nënshkruar vitin e kaluar, për të arritur një marrëveshje mbi peshqit deri më 1 korrik, duke e bërë raundin tjetër të negociatave, i cili fillon të martën, thelbësore. Alsoshtë gjithashtu shansi i fundit që të dy palët do të duhet të bëjnë ndonjë përparim përpara një konference të nivelit të lartë më vonë në qershor, ku drejtuesit duhet të përcaktojnë nëse do të zgjasin apo jo periudhën e tranzicionit të Brexit përtej 31 dhjetorit.

Por ndërsa Komisioni Evropian mund të jetë duke kërkuar një mënyrë për të prishur ngërçin për këtë çështje, vendet anëtare dhe Sh.B.A po i përmbahen armëve të tyre.

Pas raundit të fundit të bisedimeve në mes të majit, kryenegociatori i BE Michel Barnier ishte me kujdes optimist për bisedimet mbi peshqit. “Ne ishim në gjendje të inicionim fillimet e një dialogu mbi peshkimin, edhe nëse qëndrimet tona mbeten shumë larg,” u tha Barnier gazetarëve më pas.

Sidoqoftë, SH.B.A. duket më pak optimiste. Duke folur para deputetëve në komitetin e Brexitit të Shtëpisë së Komunave të Mërkurën, homologu i Barnier David Frost tha se një marrëveshje nuk është në horizont në çdo kohë së shpejti. “Unë kam filluar të mendoj se mund të mos e bëjmë deri më 30 qershor … por ne do të vazhdojmë të përpiqemi.”

Ai shtoi me tej se: “Ne nuk e konsiderojmë peshkimin si diçka që mund të tregtohet për çdo pjesë tjetër të negociatave”, dhe tha se afati i 1 korrikut është thjesht një aspiratë dhe jo “një kërkesë absolute”.

Peshku është bërë një nga çështjet më të diskutueshme të negociatave tregtare. Komunitetet e BE-së për peshkim varen shumë nga qasja në ujërat përreth Britanisë, dhe Brukseli po përpiqet të ruajë kuotat aktuale dhe të drejtat e qasjes. Sh.B.A, nga ana tjetër, e ka shndërruar çështjen në një sovranitet kombëtar, duke thënë se do të vendosë se kush mund të peshkojë – dhe sa mund të kapin – në ujërat e tij territoriale.

Eshtë një nga disa çështje ku SHBA ka dorën e sipërme. Nëse nuk ka ndonjë marrëveshje, Sh.B.A mund të ndërpresë teorikisht hyrjen për anijet e BE-së në ujërat e saj.

Dyfishimi

Pas raundit të fundit, Londra besoi se Barnier po kërkonte ndonjë dhomë grindjeje në qasjen e Brukselit.

Por kjo nuk do të fluturojë me vendet bregdetare të BE-së.

Për herë të parë që nga fillimi i negociatave, Barnier këtë javë u këshillua me ministrat e peshkimit nga Franca, Gjermania, Spanja, Danimarka, Suedia, Hollanda, Irlanda dhe Belgjika. Mesazhi i tyre ishte i qartë: Nuk ka vend për kompromis nga BE.

“Kishte nervozizëm pas disa raporteve për shtyp që BE-ja do të ishte e gatshme të pranonte peshk,” tha një zyrtar i BE-së. “Ky takim ishte planifikuar tashmë, por ishte mirë të siguronim vendet e BE-së që ne po qëndronim në planin tonë.”

“Unanimiteti midis ministrave ishte i mrekullueshëm”, tha një diplomat i BE i cili dëgjoi takimin. “Ministrat të gjithë theksuan se sa e rëndësishme ishte që Komisioni po i përmbahet mandatit të tij negociues.”

“Të gjithë ministrat shprehen besim të plotë në Michel Barnier dhe ekipin e tij për të mbrojtur objektivat thelbësorë dhe parimet e përcaktuara në mandatin,” tha Ministri Irlandez Detar Michael Creed më pas. “Përsërita angazhimin e plotë të Irlandës për mandatin negociues të BE dhe duke dhënë një përfundim që mbron aksionet tona ekzistuese të hyrjes dhe kuotës. Ky pozicion u mbështet edhe nga ministrat e tjerë.”

Djall në detaje

Të dy palët pranojnë gjithashtu se dallimet thelbësore nuk janë prekur ende në bisedime.

E para është lidhja me marrëveshjen më të gjerë tregtare. Për BE-në, një marrëveshje mbi peshkimin është një parakusht për një marrëveshje më të gjerë. “Peshkataria nuk duhet të jetë një variabël rregulluese ose një simbol politik në ekuacionin Brexit. Asnjë marrëveshje peshkimi nuk do të thotë asnjë marrëveshje pas Brexit”, tha François-Xavier Bellamy, i cili është përgjegjës për dosjen në komitetin e peshkut të Parlamentit Evropian, tha këtë javë.

SHBA nga ana tjetër insiston në ndarjen e të dyve. I referohet afateve të ndryshme për një marrëveshje peshku dhe një marrëveshje të përgjithshme, që nënkupton se ekzistojnë dy negociata të ndryshme. Si pasojë, Londra kundërshton paralajmërimin e BE-së se mosarritja e një marrëveshje mbi peshqit do të ketë pasoja për atë që është rënë dakord në një marrëveshje të ardhshme tregtare.

Të dy palët gjithashtu nuk bien dakord për metodologjinë e ndarjes së kuotave.

BE ndan numrin e përgjithshëm të kapjeve midis vendeve duke përdorur një përqindje fikse të alokimit – kjo quhet “stabilitet relativ”. UK dëshiron të përdorë “shtojcën zonale” – duke llogaritur kuotat në bazë të vendbanimit të peshkut në vend të marrëveshjeve historike – të cilat ka të ngjarë të çojnë në më shumë të drejta peshkimi për anijet amerikane në ujërat britanike.

Diplomati i BE tha se vendet e peshkimit ishin unanime gjatë takimit të tyre me Barnier se ata nuk janë të gatshëm të pranojnë qasjen zonale të lidhjes.

“Për momentin, është e vështirë të shihet baza e përbashkët midis propozimeve britanike dhe mandatit negociues të BE-së të vendeve anëtare,” i tha POLITICO Ministri Flemish për Peshkimia Hilde Crevits.

Kompromisi në horizont?

Peshkataria ishte një nga fushat e pakta ku vendet e BE-së forcuan mandatin e bisedimeve të Barnier përpara bisedimeve. Ata ndryshuan tekstin fillestar, i cili tha se dispozitat duhet të “ndërtoheshin” me qasjen ekzistuese reciproke për të thënë se ata duhet të “mbështesin” qasjen ekzistuese reciproke.

Sidoqoftë, skepticizmi midis vendeve të tjera anëtare jo-bregdetare po rritet. “Vendet e peshkimit duhet të jenë të vetëdijshëm se status quo thjesht nuk është i arritshëm,” tha një diplomat i BE-së nga një vend jo i peshkimit. “Do të vijë një moment që të dy palët, përfshirë BE-në, duhet të bëjnë kompromis për të arritur një marrëveshje. Ndoshta duhet të rimendojmë qasjen tonë.”

Sipas zyrtarit të parë të BE-së, një rrugëdalje mund të jetë të shikoni rezervat e peshkut individualisht në vend që të bien dakord mbi parimet e një marrëveshje të përgjithshme së pari. Në këtë mënyrë, të dy palët mund të përfundonin me një seri kriteresh të pranueshme, të cilat mund të jenë një përzierje e lidhjes zonale, kapjeve historike, stabilitetit relativ dhe të tjerët.

Ky sugjerim u ngrit gjatë raundit të mëparshëm. Por duke pasur parasysh që Sh.B.A ndan mbi njëqind stoqe me BE-në, një proces i tillë do të marrë kohë.

Për peshqit, si për çështje të tjera, raundi negociues i javës së ardhshme ka të ngjarë të jetë asgjë më shumë sesa një përparim në UK. Vizita e propozuar e kryeministrit Boris Johnson në Bruksel për të thyer bllokimin, dhe konferencën e nivelit të lartë në fund të qershorit. “Mos prisni ndonjë përparim javën tjetër,” tha zyrtari i BE./Politico

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për