×
Thursday, July 25, 2024

Biden: Përparësi promovimi i demokracisë në të gjithë botën

March 4, 2021


Presidenti i SHBA, Joe Biden deklaroi se promovimi i demokracisë në të gjithë botën është një përbërës qendror i strategjisë së tij të sigurisë kombëtare.

“Autoritarizmi është në një marshim global”, sipas Udhëzuesit Strategjik të Përkohshëm të Sigurisë.

“Ne do të forcojmë dhe qëndrojmë prapa aleatëve tanë, do të punojmë me partnerë të një mendjeje dhe do të bashkojmë forcën tonë kolektive për të promovuar interesat e përbashkëta dhe për të parandaluar kërcënimet e përbashkëta. Ne do të sjellim këto ndryshime përmes diplomacisë”, thekson dokumenti me 24 faqe.

Pandemitë, kriza e klimës, kërcënimet kibernetike dhe ekstremizmi i dhunshëm u përmendën si “kërcënime kryesore”.

Dokumenti vë në dukje se shumë prej tyre “nuk respektojnë kufijtë ose muret dhe duhet të adresohen me veprime kolektive”.

“Ne gjithashtu duhet të merremi me realitetin që shpërndarja e fuqisë në botë po ndryshon, duke krijuar kërcënime të reja”, shkruhet në dokument.

“Kina, në veçanti, ka një shpejtësi më këmbëngulëse. Ajo është konkurrentja e vetme potencialisht e aftë të kombinojë fuqinë e saj ekonomike, diplomatike, ushtarake dhe teknologjike për të nisur një sfidë të qëndrueshme ndaj një sistemi të qëndrueshëm dhe të hapur ndërkombëtar”, shkruhet në të. 

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments