×
Thursday, April 18, 2024

BE dhe Ballkani Perëndior: Më shumë se vullnet i mirë për të shpejtuar zgjerimin

October 31, 2020


Nga: Knut Fleckenstein

Komunikimi mbi politikën e zgjerimit të BE të paraqitur nga Komisioni Evropian në 6 tetor është inkurajues për vendet e Ballkanit Perëndimor. Së bashku me Planin Ekonomik dhe të Investimeve të KE për Ballkanin Perëndimor dhe planin e rimëkëmbjes Covid-19, ai tregon një vullnet të mirë. Raportet e vendit përbëhen nga analiza konkrete të bazuara në fakte dhe ato i bëjnë rekomandime shumë të qarta Këshillit Evropian dhe Ministrave të Jashtëm të 27 Shteteve Anëtare të BE-së. Komunikata e fundit e Komisionit për vitin 2020 i dërgon Këshillit mesazhin jashtëzakonisht të rëndësishëm që Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë (pothuajse) përmbushur kriteret dhe se data për konferencat e para ndërqeveritare duhet të caktohet sa më shpejt të jetë e mundur. Për më tepër, Komisioni gjithashtu nxit Këshillin të vendosë për liberalizimin e vizave me Kosovën urgjentisht. Ky liberalizim ka qenë në të vërtetë i merituar për një kohë të gjatë.

Përveç disa ndryshimeve në lidhje me detajet, Parlamenti Evropian ka të ngjarë të ndjekë pikëpamjen e përbashkët. Ky mund të jetë një shans i mirë për Këshillin që të fitojë përsëri disa nga kredibiliteti i tij i humbur.
Rezultati i takimeve të ardhshme të ministrave të jashtëm është ende i hapur. Në të kaluarën, ministrat e jashtëm të BE kanë treguar shumë shpesh se ata nuk e bazojnë të gjithë vendimin e tyre në raportet e bazuara në fakte, pasi ata kanë agjendën e tyre që përcaktohet nga interesat e vendeve të tyre përkatëse. Thashethemet thonë se katër Shtete Anëtare ende nuk janë të bindur. Dy nga këto shtete anëtare, rastësisht, kanë një shumicë progresive.
Progresistët kanë qenë gjithmonë shumë të qartë. Që nga fillimi ne kemi mbështetur integrimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian – jo vetëm për shkak të interesave tona gjeostrategjike, por edhe sepse përfitimet janë të dyanshme.

Kohët kanë ndryshuar që nga Samiti i Kopenhagës 2002 dhe Samiti i Selanikut më i njohur 2003. Rusia, Kina, Turqia dhe madje Arabia Saudite kanë të gjitha interesat e tyre në rajon dhe të gjithë i kanë rritur aktivitetet e tyre që atëherë. Por çfarë ka ndryshuar për qytetarët në Tiranë, Shkup ose Beograd? Jo e mjaftueshme për një përpjekje 17-vjeçare – ose jo të paktën në lidhje me jetën e tyre të përditshme.

Të gjithë duhet të përshpejtojmë përpjekjet tona – jo vetëm Bashkimi Evropian në përgjithësi, por edhe lëvizja progresive në Evropë. Ne kemi nevojë për të ndihmuar dhe për të këshilluar miqtë tanë në Ballkanin Perëndimor dhe ne duhet të bëjmë detyrat tona në Shtetet Anëtare të BE-së.

Aktivitetet tona në Ballkanin Perëndimor duhet të përqendrohen në ndihmën e ekonomisë dhe promovimin e drejtësisë sociale, si dhe në reformat e rëndësishme administrative dhe institucionale – por para së gjithash mbi vlerat evropiane si demokracia, sundimi i ligjit dhe liria e medias . Sigurisht, Progresistët gjithashtu përqendrohen në stabilitetin dhe bashkëpunimin rajonal. Por stabiliteti pa demokraci, sundimi i ligjit ose liritë themelore sigurojnë një rrugë të lehtë për autokratët apo edhe për më keq.

Ne duhet të ngrihemi në Bruksel dhe në kryeqytetet e tjera evropiane. Ne duhet të punojmë më shumë në rajon me palët e interesuara përkatëse dhe vendimmarrësit. Dhe duhet të insistojmë që procesi i angazhimit të kthehet në një proces politik. Tani për tani procesi i pranimit për shumë qytetarë në rajon duket si një përbindësh i madh burokratik dhe teknokratik. Sigurisht që kemi nevojë për punë burokratike dhe ekspertë, por nëse duam të zgjasim shpresën dhe nëse duam ta bëjmë të dukshme gatishmërinë tonë për integrim dhe progres, atëherë duhet të organizojmë një proces të dukshëm politik, i cili është shumë më tepër fjalime në kuti nga presidenti i Komisionit Evropian. Ne Progresistët nuk do t’i ndalojmë përpjekjet tona. Ne do t’i shumëzojmë ato dhe kështu në tre mënyra të ndryshme.

Së pari, ne duhet të nxisim Këshillin, dhe kjo nuk përjashton anëtarët tanë në Këshill, të fitojnë përsëri besueshmërinë duke qëndruar pranë fjalëve të dhëna një herë.

Së dyti, ne duhet të shumëfishojmë aktivitetet tona në rajon për të inkurajuar qeveritë dhe institucionet e Ballkanit Perëndimor për reforma më të shpejta dhe bashkëpunim më të mirë politik në vendet e tyre, sepse ne e dimë që qeveritë nuk janë të vetmet që mund të ngadalësojnë proceset e reformave. Opozita dhe institucionet e tjera shtetërore duhet të tregojnë përgjegjësi gjithashtu.

Së treti, ne duhet të jemi më të hapur në vendet tona anëtare të BE-së. Nëse me të vërtetë duam një proces të suksesshëm të pranimit, duhet të jemi të qartë në shtëpi dhe duhet të bindim anëtarët e partisë dhe votuesit tanë.

Ne duhet të bëjmë gjithçka që është e mundur për të lehtësuar një progres real në dy ose tre vitet e ardhshme. Përndryshe, ekziston një rrezik shumë real që shumë njerëz në Ballkanin Perëndimor të jenë shumë të zhgënjyer për të vazhduar në “rrugën evropiane”.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments