×
Tuesday, October 3, 2023

10 këshillat e arta për tu mbrojtur nga koronavirusi

March 9, 2020Spitali “Gemelli” në Romë ka publikuar disa këshilla të thjeshta dhe të kuptueshme nga të gjithë që përshkruajnë saktësisht çfarë është virusi, si kalon nga një person tek tjetri dhe si mund të neutralizohet në jetën e përditshme.

Infektimi nga Koronavirus nuk shkakton ftohje me rrjedhje hundësh apo kollë me sekrecione, por kollë të thatë: kjo është gjëja e parë që duhet të dini.

Virusi nuk i reziston nxehtësisë dhe asgjësohet po të ekspozohet në temperaturat 26-27 gradë; kështu që konsumoni shpesh gjatë ditës lengje të ngrohta si çaj, supe apo thjesht uje të ngrohtë; lengjet e ngrohta e neutralizojne virusin. Evitoni ujin me akull.

-Më poshtë, gjëni këshillat në fjalë, të cilat janë duke u shpërndarë gjerësisht edhe në rrjetet sociale:

Kush ka mundesi te rrije sa me gjate ne diell.

-Coronavirus eshte i madh (diametri 400-500 nanometer) keshtuqe çdo lloj maske mund ta ndaloje. Nuk ka nevoje per maska te vecanta.

Ndryshon situata ne rastin e mjekeve dhe i fermiereve te cilet ekspozohen para ngarkesave te forta te virusit dhe duhet te perdorin mjete speciale.

Nëse nje person i i fektuar teshtin para jush, duhet te jeni 3 metra larg qe virusi te bjere ne toke e mos tju ngjitet.

-Kur virusi ndodhet ne siperfaqe metalike jeton aty rreth 12 ore. Keshtu qe kur prekni siperfaqe metalike si doreza dyersh, eletroshtepiake, mbajteset ne autobuz etj, lajini mire duart dhe dizinfektojini me kujdes.

-Virusi mund te jetoje dhe i strehuar ne rrobat tuaja per 6-12 ore; detersivet e thjeshte lares e vrasin virusin. Per rrobat qe nuk lahen cdo dite, mundesisht ekspozojini ne diell dhe virusi zhduket.

Si shfaqet corona virusi?

Virusi, pike se pari, pozicionohet ne gryke duke shkaktuar inflamacion dhe ndjesine e grykes se thate; kjo simptome zgjat 3-4 dite.

Virusi leviz nepermjet lageshtise se rrugeve te frymemarrjes, zbret ne trakè dhe futet ne mushkri.

Ky kalim zgjat 5-6 dite

Polmoniti shfaqet me temperature te larte dhe veshtiresi frymemarjeje. Nuk shfaqet me ftohjen e zakonshme.

Mund te keni ndjesine sikur po mbyteni. Ne kete rast drejtohuni menjehere tek mjeku.

Si mund ta evitoni virusin?

-Transmetimi i virusit ndodh me se shumti mekontakt direkt, duke prekur rroba apo sende ku ai ndodhet; eshte thelbesore larja sa me shpesh e duarve.

Virusi mbineton tek duart tuaja vetem 10 minuta por ne ato 10 minuta mund te ndodhin shume gjera: po ferkuat syte, hundet apo gojen, keni lejuar virusin te futet ne gryken tuaj.

Keshtu qe, per te miren tuaj dhe te te tjereve, lajini duart dhe dizinfektojini shume shpesh!

-Beni gargare me soluzione dizinfektuese per te eleminuar ose pakesuar sasine e virusit ne gryken tuaj; duke vepruar e eleminoni para se te zbrese ne trake e tuaj e pastaj ne mushkri.

-Dizinfektoni tastieren dhe mouse-in e kompjuterit!

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments